Betrouwbaardere uitvoering door voorbereiding in bouwteam
Projectvoorbereiding in een bouwteam verlaagt de risico’s voor zowel de aannemer als de opdrachtgever. Het zorgt voor een grotere betrouwbaarheid in de planning en uitvoering en voorkomt faalkosten. Hollandia Services werkt momenteel in twee totaal verschillende grote projecten in bouwteamverband en ziet zeer grote voordelen in deze werkwijze
Hollandia Services werkt bij de projecten Vaarweg1 en de Zandkreeksluis in de voorbereidingsfase in bouwteamverband. Vaarweg1 behelst de renovatie van negen bruggen en in en rond Delft. Door de negen bruggen met dezelfde partijen en opzet aan te vliegen, treedt een leercurve op, zegt projectleider Arjan van Os van Hollandia Services. Dat resulteert niet alleen in steeds verbeterende prestaties, maar ook in een scherpere prijsstelling. Het project Zandkreeksluis is een groot en risicovol project. In het bouwteam worden de risico’s zo veel mogelijk geëlimineerd, wat moet resulteren in een soepele uitvoering, zegt teamleider tendering Lennard Lip van Hollandia Services.
Vaste prijs voor uitvoering
In beide projecten betreft het bouwteamverband uitsluitend de voorbereidingsfase: de uitwerking van voorlopig ontwerp naar definitief ontwerp. Daarna mag Hollandia Services een vaste prijs afgeven voor de uitvoering. Als die prijs marktconform is, krijgt het bedrijf de opdracht gegund. Voor de bruggen rondom Delft wordt dat proces negen keer doorlopen; voor de Zandkreeksluis ligt een vervolgopdracht in het verschiet voor het sluizencomplex Hansweert.
Bij de inschrijving voor de opdracht van de Delftse bruggen gaf Hollandia Services al aan dat er door de bouwteamaanpak sprake zou zijn van een leercurve, die in diverse opzichten voordeel op zou leveren. Arjan: “We werken veelvuldig met dezelfde stakeholders. We hebben te maken met stremmingen, omleidingen en hinder voor hulpdiensten. We werken in een strak schema waarin elke drie maanden een brug gerenoveerd wordt. Daarna gaan we naar de volgende brug. Er is geen ruimte voor uitloop. Onder meer vanwege de benodigde omleidingen kunnen we niet aan twee bruggen tegelijk werken. Het is dus heel belangrijk dat we goede afspraken maken met de diverse stakeholders en dat we betrouwbaar zijn in planning en uitvoering. We werken met een voorontwerp en inspectierapport van Movares, dat ook samen met de opdrachtgever Provincie Zuid-Holland deel uitmaakt van het bouwteam. Doordat we samen gedetailleerd door het ontwerp gaan, hebben we in de uitvoering zo min mogelijk verrassingen.”
“Inmiddels is het bouwteam bezig met de zevende brug; in de uitvoering zijn we bezig met de derde brug. Je ziet in beide processen de voordelen terug. We worden steeds efficiënter waardoor we een scherpere prijs neer kunnen leggen en minder tijd nodig hebben. Om dat te bereiken werken we in de uitvoering ook met vaste geselecteerde onderaannemers. Door zo’n langdurige samenwerking leer je elkaar kennen en weet je wat je aan elkaar hebt. Zo is er minder afstemming nodig. Elke brug is wel anders, maar er is ook veel hetzelfde, zoals het conserveren van het staal en aanbrengen van de slijtlaag. Inmiddels weten we wel wat het beste resultaat geeft. En proberen we de stremming steeds net iets korter te krijgen.” Die scherpere prijs is winst voor de opdrachtgever.

Bewegingswerk in de kelder van de Kruithuisbrug.
‘Best for project’
Bij de Zandkreeksluis is de bouwteam-aanpak vooral gekozen vanwege de grootte en de risico’s van het project. Dit bouwteam is het ontwerp inmiddels aan het afronden, waarna Hollandia Services – dat samen met Croonwolter&dros de combinatie Samen in Zee vormt – een prijs voor de uitvoering kan afgeven, vertelt Lennard Lip. “Hier waren nog veel keuzes te maken, waarbij we samen optrekken om het ontwerp goed te krijgen. We maken daarbij gebruik van elkaars expertise.”
“Inmiddels hebben we gezien dat het maar goed is dat we deze aanpak hebben gekozen. Als er was gekozen voor Design & Construct dan was het hele project onder druk komen te staan, met als gevolg onzekerheid voor de aannemer, aanpassingen in de planning en een reeks wijzigingen voor opdrachtgever Rijkswaterstaat. Een dergelijke situatie kan zomaar tot conflicten leiden. Om een voorbeeld te noemen: de aandrijving van de sluisdeuren moet compleet vervangen worden. Er is echter geen ruimte om dat te doen volgens de geldende nieuwbouwnormen. Nu kijken we samen wat dan ‘best for project’ is en kies je ook samen voor een oplossing.’
Het is overigens niet zo dat met het bouwteam van tevoren alle risico’s worden geëlimineerd. Lip: “Dat is een utopie. Je kunt bij renovatie niet alles van tevoren voorzien. Maar we maken wel een risicodossier, waarin wordt vastgelegd bij wie welke risico’s worden neergelegd.”
Of de aanpak in bouwteam per definitie financieel voordeel oplevert voor de opdrachtgever, durven beide heren niet direct te zeggen. Van Os: “De winst zit vooral in de betrouwbaarheid van de uitvoering. Waarbij de aannemer minder risico’s hoeft af te prijzen en er minder faalkosten en minder meerwerkkosten zijn. En denk ook aan kosten die een uitlopende planning met zich meebrengt zowel voor het project als voor de maatschappij.” Lennard Lip vult aan: “Het zorgt er vooral voor dat de uitvoering voorspelbaar wordt.”

Uithijsen van de val van de Hambrug.
Hollandia Services
hollandia.biz/