Waterdichte perfectie op hoog niveau

Een houten brugdek, een park op hoogte en een dakbedekkingssysteem dat meer kan dan alleen water tegenhouden. De Passerelle bij station Zwolle is niet zomaar een voetgangersbrug. Dit is een technisch huzarenstukje dat het midden houdt tussen architectuur, infrastructuur en landschapsontwerp. En onder die indrukwekkende buitenkant schuilt het onzichtbare werk van SealEco, dat met drie lagen Prelasti EPDM heeft gezorgd voor een waterdichte, demontabele en toekomstbestendige oplossing.

Ook voor SealEco een bijzonder project: “We hebben dit als bedrijf nog nooit eerder gedaan”,  vertelt Marijn Arnold van SealEco. “Het was echt uniek. Normaliter passen we onze EPDM-oplossingen toe in waterpartijen voor de particuliere en zakelijke markt.  Een brug als deze, met een groendak, is in zijn vorm uitzonderlijk voor ons.”

Een brug, een dak, een tuin

De Passerelle is een houten voetgangersbrug van 130 meter lang en 10 meter breed. Een verbinding tussen stad en stationsgebied, én de drager van een groene daktuin. Het ontwerpteam bestaat uit Karres en Brands, ipv Delft, Ingenieurbüro Miebach en Attis. De uitvoering ligt bij Dura Vermeer, in opdracht van ProRail en de gemeente Zwolle. SealEco is verantwoordelijk voor de dakbedekking – of in dit geval: de brugbedekking.

De constructie bestaat uit gelamineerde houten liggers met een ondergrond van CLT (Cross Laminated Timber). Marijn Arnold: “Daarbovenop is een meerlagig EPDM-systeem aangebracht dat moet zorgen voor waterdichting, detectie, retentie én duurzaamheid. Niet bepaald alledaags werk, zelfs voor een specialist als SealEco niet.”.

Drie lagen, twee fases, één doel: water buiten houden

De onderbouw, die door Dura Vermeer is uitgevoerd, bestaat uit een tweelaags Prelasti EPDM-systeem. Hiertussen is het lekdetectiesysteem van Progeo aangebracht, dat lekkages realtime signaleert via koolstoffilters en bekabeling. De onderste Prelasti EPDM-laag is mechanisch bevestigd op de CLT platen. Om de EPDM te beschermen, zijn er bovenop de tweede laag Prelasti EPDM een centimeter dikke rubbermatten aangebracht.

De tweede fase – de ‘bovenbouw’, is door Aannemingsbedrijf Van Gelder is uitgevoerd. Hier kwam er een derde laag Prelasti EPDM bij met daar bovenop de thermobondstroken die voor compartimentering zorgen voor wateropslag. De opbouw is voorzien van opstanden waarin retentiekratten worden geplaatst. Zo ontstaat een slim compartimentensysteem voor regenwateropslag, dat zelfs onder afschot goed functioneert.

Demontabel en duurzaam

Opvallend aan dit project is de keuze voor een deels mechanisch bevestigd systeem, ondanks dat dit volgens de Vakrichtlijn Gesloten Dakbedekkingssystemen niet standaard wordt aanbevolen voor multifunctionele daken. “Toch koos ProRail hier bewust voor een demontabele opbouw – mede op basis van testresultaten van Kiwa BDA en de praktijkervaring van SealEco. Het blijkt, onder meer dankzij onze expertise prima te werken. Het systeem biedt flexibiliteit, is demontabel en daardoor duurzaam. Daarmee sluit de EPDM-dakbedekking naadloos aan op het grotere doel: een groene brug die niet alleen functioneel is, maar ook milieubewust”, aldus Marijn Arnold.

EPDM boven de stad

Het brugdek is niet alleen een dak, maar ook de basis van een landschapsontwerp. Een daktuin op hoogte, met een seizoensgebonden uitstraling. Van Gelder is inmiddels begonnen met de aanleg, waarbij de waterdichte onderlaag van SealEco een cruciale rol speelt. Overtollig water wordt via een centrale goot en een waterval tussen de trappen afgevoerd – alsof het zo uit een architectonisch prentenboek is gekomen.

Het project wordt breed uitgemeten in de media. Terecht, want het is allesbehalve standaard. Zeker voor SealEco, dat hiermee laat zien wat het in zijn mars heeft. “We hebben veel geleerd,” zegt Arnold. “En bij een volgend soortgelijk uitdagend project zitten we graag vanaf het begin met alle partijen om tafel. Dan kunnen we nog beter anticiperen op wat er technisch nodig is.”

Innovatief, stressvol en leerzaam

Het project vroeg het uiterste van alle betrokkenen. Niet alleen qua engineering, maar ook qua planning, afstemming en uitvoering. Het was een technisch uitdagend traject waarin geen ruimte was voor fouten. De brug ligt immers midden in de stad en is intensief in gebruik. “Ja, het was spannend,” zegt Arnold. “Maar ook mooi. Dit is een project waar je als bedrijf trots op bent.”

SealEco als stille kracht

De Passerelle is een project waar straks veel mensen dagelijks overheen lopen zonder stil te staan bij wat er onder hun voeten ligt. “En dat is precies de bedoeling”, besluit Marijn Arnold.  “Waterdicht werk is vaak onzichtbaar werk. Maar bij dit project mag het gezien worden. SealEco heeft met zijn bijdrage laten zien dat EPDM geen bijzaak is, maar een essentieel onderdeel. Voor nu en voor de toekomst.”

SealEco
www.sealeco.com/home/