Wat is er aan de hand met onze wegen, bruggen en sluizen?

“Let op: komende dagen snelweg en brug dicht door werkzaamheden.” “Drie weken omrijden: de brug wordt gerepareerd.” “Brug lang weekend dicht.” En ook beperkingen in het gebruik van onze bruggen: “Beperkingen in de doorvaarhoogte.” “Voertuigen van meer dan 20 ton mogen niet over de brug rijden.” Het zijn zomaar wat berichten die heel actueel zijn en die zorgen voor heel wat verkeershinder op onze dagelijkse tocht van A naar B. Wat is er aan de hand in Nederland met onze wegen, bruggen en sluizen? Lees er hier meer over!

Monitoring op de Berlagebrug.

Monitoring op de Berlagebrug.

Veel wegen, bruggen, sluizen, stuwen, tunnels en viaducten zijn gebouwd in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Al behoorlijk op leeftijd dus. Onderhoudswerkzaamheden zijn dan ook nodig. Maar onze infrastructuur slijt ook harder dan verwacht door steeds meer en zwaarder verkeer op de weg en het water. Bij het ontwerpen van deze bruggen heeft men destijds niet kunnen voorzien dat er anno 2025 zoveel, en zulke zware, vrachtauto’s overheen gaan. Ook worden sommige gebreken pas na verloop van tientallen jaren zichtbaar zoals nu is gebleken bij de tand-nokconstructie. Deze constructie slijt sneller dan bij het ontwerpen ervan werd gedacht. Dit is een onvoorzien risico waarbij een spoedaanpak volgt. Hierbij worden ondersteuningsconstructies gemaakt onder enkele tand-nok opleggingen. En dan krijgen ook weggebruikers ermee te maken in de vorm van files, onbediende bruggen die dicht zijn, omrijden en ander ongemak.

Kortom: vanwege de ouderdom van veel kunstwerken is onderhoud nodig. De kunstwerken zijn vrijwel allemaal in dezelfde periode gebouwd en zijn nu ook op hetzelfde moment aan onderhoud toe. De hoeveelheid objecten, de (onvoorziene) risico’s én het ervoor zorgen dat Nederland bereikbaar blijft in deze periode van groot onderhoud, maken dit een bijzonder uitdagende klus. De komende jaren staan in het teken van de grootste onderhoudsbeurt aan de infrastructuur ooit.

Onbekende risico’s en het belang om deze inzichtelijk te krijgen (hersteloperaties)

Het doel van dit alles? Zorgen dat de weggebruiker veilig van de infrastructuur gebruik kan blijven maken. Te alle tijden willen we voorkomen dat bruggen instorten zoals bij de ingestorte Carolabrug in Dresden, Duitsland, op 11 september 2024. Dit onderstreept de noodzaak om inzicht te hebben in de risico’s en hiermee actief bezig te zijn. Technisch werkend Nederland slaat de handen ineen en werkt steeds vaker samen om deze grote klus te klaren.

Werktuigbouwkunde

Wat kan A-Quin doen voor de veiligheid van beweegbare bruggen?

Beweegbare bruggen vormen een aparte categorie binnen de grote onderhoudsopgave. Het is altijd maatwerk. Werktuigbouwkundigen binnen A-Quin hebben ruime ervaring binnen de beweegbare infra. Onlangs was het team van A-Quin betrokken bij het project Krammersluizen en was Olivier Dolk, teamleider en projectleider Krammersluizen, verantwoordelijk voor de algehele voortgang van het project wat leidde tot een nulmeting.

Heeft u bij uw kunstwerk behoefte om grondig en betrouwbaar overzicht te hebben van alle aanwezige risico’s welke kunnen leiden tot falen? Bent u op zoek naar een initiële risicoanalyse (I-ORA) en een Actueel risicobeeld (D-ORA)? Is een Risicokwantificering van meerwaarde in uw situatie? Regelmatig vragen centrale en decentrale overheden of grote aannemers aan A-Quin om hun beweegbare bruggen nader te onderzoeken. Dit kan op verschillende manieren:

  • Het uitvoeren van inspecties: van NEN2767 tot Instandhoudingsinspecties.
  • Technische inspecties (GTO), specifiek gericht op tandwielkasten, lagers en hydrauliek bijvoorbeeld. Denk hierbij aan:
    • Het nemen van vetmonsters en deze analyseren.
    • Het doen van trillingsmetingen, dit is een aanvullend onderzoek. Na zorgvuldige analyse van de metingen, kunnen de werkbouwkundige adviseurs van A-Quin goed onderbouwen of een bepaald onderdeel het einde van de levensduur heeft bereikt of dat er andere bevindingen zijn.
    • Bij monitoring wordt dezelfde meting in een vaste tijdsperiode herhaald. Op deze manier wordt de energie-inhoud inzichtelijk gemaakt welke kan worden vergeleken met metingen uit eerdere perioden. Uit de verschillen tussen de meetresultaten kunnen vervolgens conclusies worden getrokken. Het project op de Berlagebrug is hier een voorbeeld van.
A-Quin stelt tevens onderhoudsanalyses en onderhoudsplannen op. Het project op de Nieuwe Botlekbrug is hier een voorbeeld van.

A-Quin stelt tevens onderhoudsanalyses en onderhoudsplannen op. Het project op de Nieuwe Botlekbrug is hier een voorbeeld van.

Inspecties van A-Quin zijn objectief

“Als inspectie- en adviesbureau zijn we onafhankelijk. En wij leveren integrale inspecties vanuit alle disciplines – elektrotechniek, civiele techniek, werktuigbouwkunde en assetmanagement – en combineren de resultaten die van belang zijn om uw object volledig in beeld te brengen. We staan u graag bij met advies en inspecties om de kwaliteit en veiligheid van uw kunstwerken te waarborgen.”

Olivier Dolk, teamleider Werktuigbouwkunde: “Wij verifiëren de prestaties van uw assets in de praktijk. Zodat Nederland veilig en functioneel bereikbaar blijft!”

A-Quin
a-quin.nl