Bomen in Kampen krijgen tweede leven

Gekapte bomen krijgen dankzij een samenwerking tussen gemeente Kampen en Stichting Stadshout Kampen een tweede leven. In plaats van het hout af te voeren naar de versnipperaar, wordt voortaan bekeken of hergebruik mogelijk is.

Houtenbank

Gemeente Kampen en de Stichting Stadshout Kampen hebben de samenwerking officieel bezegeld met een overeenkomst. Stadshout Kampen is een stichting die in 2018 werd opgericht door Peter Schräder en Egbert Jan Boerma. Samen wilden zij lokaal hout een tweede leven geven en tegelijkertijd duurzaamheid en creatief vakmanschap bevorderen. Peter Schräder: “Door het hergebruiken van dit hout dragen we niet alleen bij aan hergebruik, maar zorgen we er ook voor dat de historie en het karakter van de stad Kampen zichtbaar blijven in elk meubelstuk of kunstwerk. Een aantal bomen kreeg bijvoorbeeld een tweede leven als bankje langs de IJssel.”

Wethouder duurzaamheid Erik Faber merkt op: “Wanneer er bomen moeten worden gekapt vanwege veiligheid, ziekte of werkzaamheden is dat altijd betreurenswaardig. De bomen verdienen beter dan de versnipperaar. Geschikt hout krijgt daarom een nieuw doel dankzij de creativiteit van de mensen van Stichting Stadshout Kampen.”

Nieuwe bomen teruggeplant

De boom die het meest gekapt wordt is de es. Wanneer een boom lijdt aan de essentakziekte kan een boom een gevaar opleveren omdat takken makkelijk afbreken. De gemeente is daarom genoodzaakt veel essen te rooien. Het hout van de onderstammen is vaak nog prima. Gemeente Kampen kapt de bomen en plant voor iedere gekapte boom een nieuwe terug. De vrijwilligers zagen de stammen van de gekapte bomen tot planken. Ze zorgen ervoor dat het hout goed gedroogd wordt, zodat het gebruikt kan worden voor diverse producten. Niet elke gekapte boom is geschikt voor een tweede leven. Het gaat om ongeveer twintig bomen per jaar waarmee de stichting aan de slag kan. Ook andere ideële stichtingen mogen zich melden voor hout.