Tuinmarkt krabbelt op na historische inzinking

De Nederlandse markt voor tuinproducten maakt voor het eerst in jaren weer een duidelijke opleving door. Na een explosieve groei tijdens de coronapandemie zakte de vraag naar tuinproducten met maar liefst 60%. De consument had in die periode massaal geïnvesteerd in huis en tuin. Maar zodra de lockdowns voorbij waren, viel de markt volledig stil. Inmiddels is het tij aan het keren, zo blijkt uit cijfers van Koninklijke Dekker, één van de grootste Nederlandse producenten van tuinproducten.

Ter illustratie: Mensen in de tuin

Tijdens de pandemie groeide de vraag naar tuinproducten ongekend hard. Doordat Nederlanders hun vakantiegeld besteedden aan het opknappen van huis en tuin, draaiden bedrijven in de sector recordomzetten. Maar na 2022 sloeg het sentiment om. De markt raakte verzadigd en consumenten gaven hun geld liever uit aan reizen of horeca. Ook de extreem natte lentes in 2023 en 2024 hielpen niet mee. Gevolg: een dramatische daling in de afzet van tuinproducten tot wel 60%, ook bij Koninklijke Dekker. Het familiebedrijf produceert sinds 1885 duurzame hout- en houtcomposietproducten voor bouw en renovatie. Met FSC-gecertificeerde bossen in Zuid-Amerika beheert het bedrijf de hele keten.

Markt herstelt zichtbaar

In het eerste kwartaal van 2025 ziet Koninklijke Dekker voor het eerst sinds jaren weer structurele groei. De omzet is met 11% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. “De consument lijkt weer bereid te investeren in de eigen woning en tuin. We merken dat mensen na jaren van uitstel hun tuinplannen alsnog uitvoeren”, zegt directeur Robbert Jan Dekker.

Koninklijke Dekker levert een breed assortiment tuinproducten, waaronder houten schuttingen, vlonderplanken, geïmpregneerd tuinhout, hardhouten palen, composiet tuinproducten, pergola’s, overkappingen en diverse houten tuinaccessoires. Het bedrijf ziet niet alleen meer vraag vanuit Nederlandse consumenten, maar merkt ook dat de internationale aanvoer stokt. Door schaarste vanuit het buitenland ontstaat er opnieuw ruimte voor Nederlandse importeurs. “Onze grote voorraadpositie – wij hebben gemiddeld tien maanden aan populaire producten op voorraad – stelt ons in staat om snel in te spelen op de toenemende vraag”, aldus Dekker.

Voorzichtig optimisme voor 2025

Hoewel het herstel nog pril is, verwacht Koninklijke Dekker dat deze trend zich doorzet. “Zodra het weer in het voorjaar aantrekt, zal de vraag verder aantrekken”, stelt Dekker. Voor de sector die jarenlang te kampen had met overschotten en stilgevallen vraag, is dit het eerste hoopvolle signaal in lange tijd.