Klimaatadaptie daagt infra uit
Wellicht was het voor velen weer even schrikken. Op 9 oktober 2023 kwamen de KNMI’23-klimaatscenario’s uit. Deze vervangen de KNMI’14-klimaatscenario’s. Daaruit blijkt dat het steeds warmer wordt. Hittegolven, zware regenbuien en langdurige droogte komen vaker voor. Ook dit jaar zien we wereldwijd en in Nederland weersextremen. Zo wordt 2023 waarschijnlijk het natste jaar sinds het begin van de metingen in 1906. De infrasector staat voor grote uitdagingen.
Het thema Waterwerken kon niet op een gunstiger tijdstip komen. Niet alleen verschenen op 9 oktober de KNMI’23-klimaatscenario’s, maar tevens verscheen recent de publicatie van een reeks technische onderzoeken die het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Deltacommissaris hebben laten uitvoeren onder het zogenoemde ‘Kennisprogramma Zeespiegelstijging’. Als we niets doen tegen klimaatverandering, zal de zeespiegel rond 2100 zeer waarschijnlijk 60 tot 120 cm hoger staan dan aan het begin van deze eeuw. De zeespiegel kán echter ook veel sneller gaan stijgen als het landijs van Antarctica plotseling snel afsmelt. Dan kan de zeespiegel in 2100 tot wel 2,5 meter hoger staan. Na 2100 blijft de zeespiegelstijging nog eeuwen doorgaan.
Uit de publicatie blijkt dat het technisch mogelijk is om Nederland te beschermen tegen een zeespiegelstijging tot aan 3 meter. Maar dat zal niet eenvoudig zijn. Dijken kunnen wel hoger worden, maar ze worden dan ook breder. Dat kan oplopen tot een extra breedte van 90 meter! In stedelijk gebied is die ruimte er niet en moet je wellicht kiezen voor damwanden. Maar die zijn weer duurder.
Bij hevige regenval kunnen de rivieren ook flink stijgen. Maar waar laat je dat water als de zeespiegel steeds verder stijgt? Er zijn dus innovatieve oplossingen nodig. Denk aan de Zandmotor voor de kust van Kijkduin of pompen die het water over de keringen naar zee pompen. In ieder geval moeten we nu aan de slag, om geen kostbare tijd te verliezen. “Er is geen tijd meer om af te wachten. We moeten nu aanpakken!”, zegt Femke Zevenbergen, voorzitter van de Vereniging van Waterbouwers, in het artikel ‘Vereniging van Waterbouwers: “Adaptief aanpakken!”‘