Graafmachine aangekomen in Antartica

Artikel delen

Komatsu Europe International en BIA hebben een Komatsu HB215LC-1 hybride graafmachine geschonken aan de International Polar Foundation geschonken. Deze is op 3 december vorig jaar in Zeebrugge ingescheept en is midden januari 2014, na een tussenstop in Cape Town, op Antarctica aangekomen.

De HB215LC-1 werd ontscheept op een nieuwe werf op het ijsplateau van de Zuidpool. Vanwege de slechte weersomstandigheden kon deze niet gelost worden op de gebruikelijke basis van Crown Bay, waardoor het transport vertraging opliep. Met behulp van een satellietfoto moest er een alternatieve plek gevonden worden. De Deense kapitein vond, iets meer naar het oosten toe, uiteindelijk een plek waar het ijsplateau voldoende laag lag om de graafmachine wel te kunnen lossen.
Bij aankomst werd er vrijwel onmiddellijk begonnen met het lossen om te voorkomen dat het schip vast kwam te zitten in het drijvende ijs. De operatie was tegen het einde van de dag reeds beëindigd dankzij de samenwerking tussen het team ter plaatse en de bemanning van het schip. Hierbij werden twee kranen tegelijk gebruikt om sneller te kunnen werken.
Met sneeuwscooters werd vervolgens de weg verkend voor het graafmachinekonvooi dat op afstand volgde. Na het overwinnen van de nodige moeilijkheden en ondanks het zeer slechte zicht, heeft het konvooi niet minder dan 300 km met sneeuwscooters afgelegd over het ijsplateau, heen en terug, om uiteindelijk met het hele team op 19 januari 2014 op de eindbestemming aan te komen.

BIA bv,  Zutphen, (088) 303 22 00, netherlands.biagroup.com (zonder www!)