Zagen bestrating op locatie

Artikel delen

De Mobiele Steen Zagerij Rosmalen (MSZR) zaagt bestratingsmaterialen op locatie. In 2009 is het bedrijf begonnen met het ontwikkelen van een machine, die veel problemen omtrent het pasmaken van bestratingsmaterialen in één keer zou oplossen. Inmiddels is een mobiele steenzagerij ontwikkeld, uitgerust met eigen stroom- en watervoorziening. Het grootste voordeel is, naast uiteraard de netheid van afwerking, dat het zagen een stuk voordeliger is dan het knippen van stenen. Er wordt namelijk bespaard steeninkoop, arbeid en puinafvoer.

MSZR zaagt vooral betonnen en gebakken stenen, maar ook banden, natuursteen, keien en tegels. Een nieuwe toepassing is het gebruik van passtukken bij machinaal straatwerk, zoals met de Tiger-Stone. MSZR komt op de afgesproken datum met de mobiele steenzagerij naar de afgesproken locatie. Vaak start het zagen voordat het daadwerkelijke bestraten begint. De pallets met gezaagde stenen staan dan klaar en de passtukken worden langs de kanten gelegd en kunnen dan in één keer meegenomen worden in het straatwerk. De tolerantie van het zaagwerk is 3 mm.
De te zagen stenen moeten van te voren klaar staan (liefst op pallets) op een makkelijk te bereiken, verharde locatie. Dit in verband met de zwaarte (3.500 kg) en draaicirkel (lengte 6 meter, breedte 2,5 meter) van de mobiele zaagunit. Ook moeten er voldoende  lege pallets klaar staan.
De stenen worden vervolgens in het gewenste formaat gezaagd en weer op pallets gestapeld. De volle pallets worden omwikkeld met folie. De pallets worden door het bestratingsbedrijf zelf verplaatst. Indien het terrein voldoende groot is, kan er ook voor worden gekozen de te zagen pallets op één lijn te zetten; twee pallets tegen elkaar en dan ongeveer 5 meter verder weer twee pallets, et cetera. Op het eind van de dag telt MSZR de stenen, maakt een werkbon en laat die indien mogelijk tekenen. Informatie over de aantallen kan echter ook per mail.

Kosten
De prijs voor een zaagsnede varieert van € 0,28 voor Waalformaat beton/gebakken, halve stukken, tot € 0,55 voor Klinkerformaat beton/gebakken (t/m 8 cm dikte), Keperstukken. Op de website vindt u de prijzen voor alle typen passtukken en steenverbanden- en formaten. Ook kan men bochten en niet rechte stukken laten zagen, of zaagsneden laten aanbrengen in bestaand bestraatwerk. Op de website staan ook rekenvoorbeelden met de mogelijke besparingen. Daar vindt men tevens een kosten- en besparingscalculator, die men ook per mail of telefonisch kan aanvragen. Men hoeft alleen maar het aantal m1 op de juiste plaats in te vullen op de kostencalculator en men krijgt direct te zien wat de kosten zijn en het aantal en soort stukken dat men nodig heeft. Dat geldt ook voor de besparingscalculator; als men ook de prijs per m2 weet, ziet men direct het voordeel op de inkoop van stenen.
In 2013 is al voor 60 aannemers in heel Nederland op ongeveer 140 locaties gezaagd. Daarbij blijkt ook steeds vaker sprake te zijn van EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) en daar kan het zagen van de materialen een belangrijke rol in spelen.

Rekenvoorbeeld

Uitgangspunt: 800 m1 Bss keperwerk

Kosten: 800 x € 2,70 (prijs per m1 keperwerk)= € 2.160,-
Keperstukken: 800 x 7 = 5.600 
Halve stukken: 800 x 3,5= 2.800

Als je dit gaat zagen heb je voor het keperwerk 2.800 stenen nodig en voor halve stenen 1.400 stuks  (is samen 4.200 stenen). Als je dit gaat knippen heb je voor het keperwerk 5.600 stenen nodig en voor halve stenen 2.800 stuks (is samen 8.400 stenen). De besparing is dus 4.200 stenen. Er gaan 45 stenen in een m2, dus de besparing is 93 m2 a € 8,50 per m2 = € 790,50. Daarnaast gelden dan nog de overige voordelen, waaronder bijvoorbeeld minder puinafvoer. Het totale voordeel loopt daardoor op tot ongeveer € 1.000,-

Het andere voordeel zit in de snelheid van werken. Men zou dus 800 m1 moeten dichtknippen voor ook ongeveer € 1.000,- (zijn 7 keperstukken en 3,5 halve stukken voor € 1,25): dan zijn de kosten van het zaagwerk eruit. We gaan uit van een uurloon van een stratenmaker van € 35,-: dus voor de kosten van het zagen zou hij ongeveer 28 m1 (28 x € 1,25) per uur moeten knippen. In de praktijk is dat onhaalbaar. Conclusie: zagen is goedkoper dan knippen.

 

Voordeel
Gemeenten
Hoofdaannemers