Innovatie kolk weert straatvuil

Artikel delen

Uit onderzoek van de TU Delft en praktijkervaring van gemeenten blijkt dat in heel Nederland de regenwaterafvoer via riolering vaak minder goed functioneert dan het geval zou moeten zijn. De afvoercapaciteit van veel stelsels wordt beperkt door aanwas van straatvuil (zwerfafval, zand, blad) met vernauwingen en verstoppingen tot gevolg. Het slecht functioneren en ontbreken van stankschermen is de achterliggende hoofdoorzaak dat straatvuil met regenwater meestroomt naar het stelsel.

Net als vele gemeenten in Nederland kampte ook gemeente Amsterdam met deze afwateringsproblematiek. Drink- en afvalwaterbedrijf Waternet ging ermee aan de slag en de Putklep® werd ontwikkeld; een robuust stankscherm dat voor de opening naar de afvoerleiding van straatkolken geplaatst wordt. Voor de verspreiding ervan werd het bedrijf W&W ingenieurs opgericht. Samen met afwateringsspecialist Struyk Verwo Aqua werd gewerkt aan de verdere ontwikkeling van een nieuwe kolk, de P-LINE.
In deze innovatie zit een kunststof Putklep® ingebouwd, die het traditionele gietijzeren stankscherm vervangt. De P-LINE kolk heeft daarnaast een nieuwe kunststof uitlaat waarmee onder alle omstandigheden de aansluitleiding eenvoudig is te koppelen en waarmee een solide, waterdichte verbinding wordt gegarandeerd, ook bij eventuele zettingen en hoekverdraaiing.
Het partnership tussen beide partijen verenigt praktijkkennis en kunde van experts in de wereld van afwatering. Verschillende prototypen zijn gemaakt en in de praktijk getest in enkele straten van Amsterdam. De verbetermogelijkheden hebben geleid tot de uiteindelijke P-LINE, die nu alle gemeenten en GWW-aannemers in staat stelt hiervan  te profiteren.

Struyk Verwo Aqua, Nederweert, (0495) 53 48 15, www.struykverwoaqua.nl