Voeg je kennis samen!

Artikel delen

Door Auke Terlouw, projectmanager SBRCURnet

Mijn werk als projectmanager is divers. Het varieert van BIM & GIS (info link) , vezel versterkte kunststoffen (info link)  en kunstharsgebonden gietvloeren (info link)  tot schoon beton (info link) . En dat is nog maar een kleine greep uit de projecten waar mijn collega’s en ik aan werken. Zo hopen we samen met de bouw de sector een stap vooruit te helpen. Maar wat verbindt al onze projecten nu écht met elkaar?

Voegen en opleggingen

Helemaal niks, is dat misschien uw eerste ingeving? Dat begrijp ik, want zo dacht ik er ook over.  Iets vergelijkbaars gebeurde toen ik me begon te verdiepen in de wereld van voegovergangen en -opleggingen. Wat had dit onderwerp in vredesnaam te maken met al die andere onderwerpen waarmee ik bezig was? Dit kwam omdat ik er nog nooit van gehoord had. Maar inmiddels is me wel duidelijk wat deze wereld inhoudt. Sterker nog: nu kan ik niet meer over een brug rijden zonder aan dit mooie stukje techniek te denken. Hoeveel kennis en kunde er wel niet gaat zitten in zo’n klein onderdeel van de infrastructuur!

Hinder
Voegovergangen en -opleggingen vormen de schakel tussen wegen en viaducten en bruggen. Duurzame en goed functionerende voegovergangen en -opleggingen zijn van groot belang voor de doorstroming op ons wegennet. Voegovergangen en -opleggingen bij bruggen, viaducten en tunnels vormen relatief kwetsbare onderdelen van de wegconstructie en vergen veel onderhoud. Voor wegbeheerders zijn de voegen een kostenpost. Mede door de vereiste wegafsluiting bij de uitvoering. (info link)

Geluidsoverlast
Daarnaast kunnen niet werkende voegovergangen en -opleggingen voor weggebruikers bijzonder oncomfortabel zijn. En in het uiterste geval kunnen er zelfs verkeersonveilige situaties met verkeershinder ontstaan. Maar ook voor een comfortabele leefomgeving is een goed werkende voegovergang van belang, want als deze faalt kan dit voor veel geluidsoverlast zorgen. (info link) 

De verbindende factor
En het bruggetje tussen de voegovergangen en -opleggingen en de andere projecten waarmee wij ons dagelijks bezig houden? Dat is kennis, want daar draait het immers uiteindelijk om bij al deze projecten. Ook in dit geval gaat het om kennis samenvoegen, kennis delen en kennis samen ontwikkelen. Alle projecten draaien om het gezamenlijk problemen oplossen, om de kansen die er zijn te benutten. Daarmee kan de sector vooruit worden geholpen!

Veel handen maken licht werk
Kennis samenvoegen, kennis delen en ontwikkelen, dat is wat er ook al jaren met succes gebeurt in het platform Voegovergangen en Opleggingen (PVO) (info link). Het platform is het kenniscentrum op het gebied van voegovergangen en opleggingen en al jaren een succesvol samenwerkingsverband tussen meer dan 30 opdrachtgevers en opdrachtnemers. De markt en de overheid zitten daarbij als gelijkgestemden in een platform.
Een klein stukje van onze infrastructuur functioneer zo als groot voorbeeld voor de weg naar succes voor de gehele sector: we moeten samen aan de slag, want vele handen maken immers licht werk!