De balans opgemaakt

Artikel delen

Dit jaar mag ik mijn jubileum van 25 jaar ondernemerschap vieren. Om te kijken hoe we de komende 25 jaar ingaan hebben we onze bedrijven laten helpen om eens de balans op te maken en goede keuzes voor de toekomst te maken.

In mijn loopbaan als ondernemer heb ik het genoegen gehad om veel mee te maken. Ongeveer alle fouten die een ondernemer kan maken heb ik volgens mij wel gemaakt. Niet dat ik in zeven sloten tegelijk ben gelopen, maar wel na elkaar, en misschien wel meer. Met genoegen geef ik dan ook spreekbeurten om hier andere ondernemers mee te ‘vermaken’. Met een grote dosis zelfspot vertel ik over de valpartijen, maar ook hoe ik telkens weer opstond en de draad weer oppakte. Mijn hoop bij elke spreekbeurt is dat elke ondernemer in de zaal iets uit de spreekbeurt oppakt en het besluit neemt: hier ga ik morgen gelijk even achteraan in mijn eigen bedrijf om ook niet deze fout te maken. Dat geeft mij elke keer weer voldoening.

Strategiebepaling
Tijdens de strategiebepaling voor de komende jaren hebben we keuzes gemaakt wat we wel en niet gaan doen, startend in 2014. Wat kun je soms als ondernemer blind zijn en doorgaan met markten of werkzaamheden die totaal niets toevoegen aan de continuïteit van je bedrijf. Zo hebben we de keuze gemaakt om onze afzonderlijke bedrijven meer apart te gaan profileren en te gaan luisteren naar de trends in de bouw en techniek en in het bijzonder de inzet van personeel hierin. En dat levert gelijk resultaat op.
Met Spronk Techniek werden we genomineerd voor de CleantechChallance in de Stedendriehoek. Samen met vijf studenten van Saxion gaan we ons concept van duurzaam energieneutraal (ver)bouwen pitchen voor een jury onder leiding van niemand minder dan Robert Swan. Super spannend, maar reuze actueel en een stap in de goede richting voor de komende 25 jaar.
Met SB&A Projecten raakten we betrokken bij (internationale) bouwprojecten waarin we onze techneuten kunnen gaan inzetten in aangrenzende vakgebieden. Naast de monteurs die al actief waren in de ondergrondse infratechniek gaan we nu ook monteurs, uitvoerders en projectleiders leveren aan bovengrondse technieken zoals werktuigbouwkundige, installatietechnische en elektrotechnische werkzaamheden. Vanuit de telecom, waarin we al veel glasvezelmonteurs en engineers leverden worden we nu ook actief in de ombouw van mobiele 3G-masten naar 4G technologie. Daarnaast zullen we ook in België en Duitsland actief gaan worden in het plaatsen van complete nieuwe 4G-locaties.
Met Bouw & Infra Payrolling zullen we deze specifieke markt gaan bedienen om de sectoren te gaan ondersteunen in deze moeilijke jaren. Het feit dat ik ooit mijn loopbaan als opperman, grondwerker en kraanmachinist ben begonnen, komt hier nog steeds goed van pas. We weten wat er in deze sectoren speelt en begrijpen de cultuur en werkzaamheden als geen ander.

Energie

Vanuit deze plaats kan ik jullie zeggen dat dit alles mij enorm veel energie oplevert. Ik kan u dan ook aanraden om de balans eens op te maken, goede en duidelijke keuzes te maken voor de komende jaren en je bedrijf daarop in te richten. En dan? Knallen maar! Succes!

C.J. (Cor) Spronk

SB&A / Spronk Techniek / Bouw & Infra Payrolling
Twitter:     @CJSpronk
LinkedIn:     http://nl.linkedin.com/in/corspronk