Kopen en verkopen via veilinghuis

Artikel delen

Het grootste industriële veilinghuis ter wereld zijn heeft zo zijn voordelen. Voor de klanten die machines afnemen, maar ook voor partijen die hun waar via Ritchie Bros.Auctioneers te koop willen aanbieden. ‘Onze veilingwijze zorgt voor een marktconforme prijs voor kwalitatieve gebruikte producten. Iedereen is blij: de verkoper heeft verkoopzekerheid en de hoogste bieder krijgt een mooie nieuwe aanwinst’, zegt regionale sales manager Benelux & Scandinavia Antoon Schröder.

Zestig jaar geleden als klein bedrijf begonnen in Canada, is Ritchie Bros.Auctioneers uitgegroeid tot het grootste industriële veilinghuis ter wereld. Vorig jaar verkocht Ritchie Bros. Zo’n 300.000 machines en draaide het bedrijf een totale veilingomzet van 3,8 miljard euro. ‘We veilen zowel op locatie als op internet’, legt Schröder uit. ‘Internet neemt een steeds hogere vlucht. Tegenwoordig wordt zo’n éénderde van de machines aan online bieders verkocht.’
Bovendien hanteert Ritchie Bros. geen minimumprijzen. Alles gaat weg, de hoogste bieder krijgt altijd de machine mee. Die werkwijze biedt zekerheid voor de verkopende partij dat zijn waar verkocht wordt voor internationale marktwaarde, omdat bieders vanuit de hele wereld naar een veiling komen. De machines die worden aangeboden komen overal ter wereld vandaan en hebben hun werk gedaan in verschillende sectoren, zoals de GWW-  en bouwsector. Denk aan diepladers, trilplaten, (graaf)kranen, walsen, wielladers, telescopische verreikers, pontons, bulldozers en trailers.

Hoe werkt het?
Alle machines worden door Ritchie Bros. bij verkopende partijen verworven en belanden bijvoorbeeld in Moerdijk, op de veilingsite aldaar. Wanneer wenselijk worden ze daar gewassen, opgeknapt en voorzien van nieuwe verf en bestickering. Ook wordt de marketing rondom de veiling verzorgd. De verkopende partij hoeft daar dus niets voor te doen. Op de veilingdag passeren ze één voor één de zogenaamde ‘ramp’, waar een tribune vol bieders iedere machine keurt en er op kan bieden. Er kan alleen tijdens de veiling worden geboden. Biedingen via internet lopen gelijk met de biedingen op de tribune. Het hoogste bod wint. ‘Na afloop kan de koper zijn machine hier ophalen, of wij leveren hem ter plekke af. Ook alle administratie regelen wij. Het is een echte one-stop-shop’, aldus Schröder.
Bieden via internet gebeurt ook bij Ritchie Bros. steeds vaker. Maar willen mensen het product niet eerst inspecteren? ‘Dat kan uiteraard hier op de site’, zegt Schröder. ‘En op internet zetten we zoveel mogelijk foto’s, productinformatie, rapporten en dergelijke erbij. Zo krijgen de bieders een zeer goed beeld van de machine.’

Ritchie Bros. Auctioneers, Zevenbergen, (0168) 392 200, www.rbauction.com