Opvallende goot met voetafdrukken van bewoners

Artikel delen

De MSP Allee is een in het oog springende verbinding tussen het centrum van Heerlen en het buitengebied. Ontwerper Roy Wouters koos samen met ACO voor een bijzondere goot als blikvanger. In de goot van cortenstaal zijn onder meer voetafdrukken van dieren en bewoners verwerkt. Het resultaat: niet alleen een goede afwatering, maar ook verbinding tussen gemeente, wijken en bewoners. De eerste 360 meter goot is reeds geplaatst. In de loop van dit jaar volgt nog eens 1.000 meter.

MSP Allee is een bijzondere wandel- en fietsboulevard die de Heerlense wijken Meezenbroek, Schaesbergerveld en Palemig verbindt met de rest van de stad. Ontwerper Roy Wouters van Burobol werkte namens Buro Lubbers mee aan het ontwerp van de MSP Allee: ‘De streepjes aan de zijkant van de goot zijn als een liniaal. Verder zijn de straatnamen erin weergegeven, zodat je weet waar je je precies bevindt als je over de Allee gaat. Verder zie je highlights uit de omgeving, zoals het kasteel en de scholen. Dat zorgt ervoor dat buurtbewoners de route herkennen en zien als aantrekkelijk voor fietsers en voetgangers.’
De goten bevatten ook gefreesde voetafdrukken van de bewoners zelf. Wouters: ‘Op een parkfeest hebben bewoners voetafdrukken gemaakt. Die zijn gescand en met de computer omgezet in bestanden. ACO heeft die voetstappen vervolgens op ware grootte gefreesd en met de juiste tussenruimte op de goot aangebracht. Iedere afdruk is met naam en geboortedatum van de bewoner geplaatst in de buurt van het huis van de eigenaar. Die voetafdrukken lopen als voetstappen van het centrum naar de heide, verweven met afdrukken van vossen en dassen die op de heide leven.’

Uitvoering
Wouters merkt op dat ACO al in de planfase, toen ze nog geen partij waren, meedachten. Bijvoorbeeld over de vraag hoe dik het materiaal moest zijn, gezien het feit dat er ook auto’s en vrachtwagens over de goot zouden gaan rijden. En natuurlijk over de breedte en de grootte van de openingen in verband met de primaire functie van de goot, de doorlaatbaarheid van het water. Maar ook over de technische mogelijkheden van het materiaal, het laseren van de figuren.
De 360 meter lijnafwateringsgoten zijn gemaakt van cortenstaal met een bruine roestkleur, een duurzaam en beheersbaar materiaal. Ze zijn koppelbaar; de koppelingen zijn onzichtbaar, aan de onderkant van de goot, aangebracht. Wouters: ‘Dat bruin steekt prachtig af tegen het zwarte asfalt en het groen. Ook het beheer is goed doorgesproken. Wanneer een deel kapot gaat, moet dat eenvoudig vervangbaar zijn. En de goot mag niet verstopt raken. Wanneer dat wel gebeurt, kun je ze bij de zandvangers bij het MSP-logo reinigen.’

ACO BV, Doetinchem, (0314) 36 82 80, www.aco.nl