GWW op de PC

Artikel delen

Op één van mijn pc-schermen is al weken lang het beeld te zien van een webcam, die op circa twee kilometer afstand van mijn kantoor de werkzaamheden aan de Oostelijke Randweg in Doetinchem volgt. De webcam is gericht op de plaats waar de randweg onder het spoor door gaat duiken. Het betonnen spoordek met naastliggend fietspad is op ongeveer 200 meter afstand van het spoor gerealiseerd met ter plaatse gestort beton. Het spoordek ligt – terwijl ik deze column schrijf – nu klaar op enkele meer-assige (zeg maar gerust: héél véél-assig) laders van Mammoet om de volgende dag (zaterdag) te worden ingereden. Daartoe wordt in het weekeinde het drukbereden regionale spoor tussen Doetinchem en Winterswijk tijdelijk verwijderd. Enkele weken geleden is het spoor er ook al enkele dagen uitgehaald om de komst van het spoordek voor te bereiden door de zijwanden van het spoordek alvast te storten. Vervolgens is het geheel weer toegedekt om het spoor weer te herstellen.
Inmiddels zijn ook de damwanden voor de tunnelbak gereed en is al een deel ontgraven. In de tunnelbalk staat nu grondwater en stalen buispalen fungeren als tijdelijke stempels tussen de damwanden. Ook is er een rijbaantraverse gebouwd, waarop straks een graafmachine staat die de tunnelbak verder kan uitgraven. Via rails schuift de traverse over de tunnelbak.
Lichtmasten worden geplaatst, omdat het werk dit weekeinde tot in de nachtelijke uurtjes door zal gaan. De eerste toeschouwers verdringen zich achter de hekken en het aantal mensen en machines lijkt met het uur toe te nemen. Er is sprake van een enorme bedrijvigheid op een relatief kleine oppervlakte. Geboeid volg ik alle werkzaamheden. Want zeg nou zelf: zo’n webcamopname van een GWW-project is soms toch net zo spannend als een goede film? En het laat ook zien aan de buitenwereld waartoe de GWW-sector allemaal in staat is. Daar kunnen we trots op zijn! Morgen sta ik met de camera achter het hek!

Ook kijken? Ga naar www.dtechniek.nl/doetinchem

Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur GWW-Totaal