Soms ben ik het eens…

Artikel delen

In dit geval ben ik het eens met Maxime Verhagen, wat op zich al bijzonder lijkt. In zijn column in OTAR, het vakblad voor managers beheer en onderhoud infrastructuur, breekt hij een lans voor het beter onderhouden van onze infrastructuur.

Natuurlijk ben ik het daar mee eens, vooral ook omdat ik in mijn column van januari 2013 – dus ruim een jaar geleden al – precies hetzelfde pleidooi heb gehouden. Nu gebeurt ons dat wel meer. Denk aan de tijdelijk verlaagde BTW regeling voor onderhoudswerk in de bouw en het tot stand komen van de Aanbestedingswet. Beide regelingen zijn zeker tot stand gekomen dankzij de enorme inzet van de Aannemersfederatie en MKB INFRA.
Niettemin vinden onze collega’s uit Zoetermeer dat het aan hen te danken is, als er een resultaat te boeken is. Maar goed, ik zie het maar als een compliment voor onze goede ideeën en inzet. Wellicht komt onze collega-vereniging nog eens tot de conclusie dat we een volwassen werkgeversorganisatie zijn en gaan ze daar dan ook naar handelen.

Terug naar het onderwerp. In mijn column van januari 2013 stond een uitspraak van Koning Willem I, namelijk. ‘Er is geen land rijk genoeg om zich slechte wegen te permitteren.’ Vrij naar deze uitspraak zou je nu kunnen zeggen: ‘Er is geen gemeente, die het recht heeft haar infrastructuur te verwaarlozen.’

Tenslotte zijn wij, als burgers, allemaal ‘klant’ van de gemeente waar we wonen. We betalen ook allemaal belastingen, zijn dus verreweg de belangrijkste ‘stake-holders’ en zien graag wat terug van ons geld. Bijvoorbeeld een goed onderhouden woon- en leefomgeving. Of het nu om goede wegen, veilige bruggen en viaducten of aangename groengebieden gaat; het bepaalt mede hoe prettig u woont .
Ook ik weet, dat het niet meevalt voor de Gemeentelijke overheden de touwtjes aan elkaar te knopen. Prioriteiten zullen er altijd zijn. Wij richten ons dit jaar dan ook niet voor niets op de Gemeenteraadsverkiezingen en Collegevorming, zodat wij bij de budgetbesprekingen van al die colleges duidelijk zullen maken, waar wat ons betreft een belangrijke prioriteit ligt. Wij praten er dus niet alleen over, maar doen er ook wat mee: zoals een echte MKB-ondernemer van ons mag verwachten.

Daan Stuit
voorzitter MKB INFRA