Waarde creëren in tijden van schaarste

Artikel delen

Wat: symposium “De Economische Straat”: waarde creëren in tijden van schaarste.
Waar: Expohal Houten, Meidoornkade 24, 3992 AE Houten
Wanneer: 9 oktober tussen 14.00 en 15.45 uur
Voor wie: wethouders, hoofden van dienst en ontwerpers verantwoordelijk voor openbare ruimte, aannemers in de GWW en bestratingsbedrijven.
Tags: Openbare ruimte, onderhoud en beheer, bestrating, kwaliteit, goedkoop is duurkoop
 
Op 9 oktober organiseren Stichting Erkenning voor het Bestratingsbedrijf (SEB) en de vereniging Stadswerk voor alle partners uit de bestratingsketen het symposium “De Economische Straat”: waarde creëren in een tijd van schaarste. Dit vind plaats tijdens de Dag van de Openbare Ruimte.
 
In dit symposium wordt u bijgepraat en kunt u meepraten over twee vragen die iedereen in de bestratingsketen ter harte gaan. Vanuit het perspectief van de gemeenten de vraag: hoe krijg ik zoveel mogelijk waarde voor mijn geld (Total Cost of Ownership) en loop ik zo min mogelijk risico. En voor de uitvoerders: welke rol heb ik in het proces en welke argumenten heb ik om gemeenten te overtuigen voor kwaliteit te kiezen, voor De Economische Straat. Dit tegen de achtergrond van aanhoudende bezuinigingen en oplopende hoeveelheden achterstallig onderhoud op de openbare ruimte. Stelling: kiezen voor kwaliteit is op den duur goedkoper maar vraagt om betere samenwerking en andere taakverdeling.

EIB: de nieuwste inzichten
Voor de bestratingsketen zelf aan het woord komt, krijgt u ter inleiding een helder panorama aangeboden op de bestratingsbranche in het algemeen en het waarde-vraagstuk in het bijzonder. Paul Groot, programmaleider Infrastructuur en Aanbesteden van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) licht daarin onder meer de recente marktontwikkelingen toe, geeft een vooruitblik op de komende vijf jaren (toegespitst op gemeenten), gunt ons een preview van een lopende studie naar factoren die de lange termijn beïnvloeden en schetst recente ontwikkelingen rond de Aanbestedingswet (met name relevant voor MKB-ondernemers).

Bestratingsketen: rolverdeling, kansen en rendement
Daarna het woord aan de bestratingsketen zelf. Jan Steggink (gemeente Enschede) en Roland Koerhuis (Klink-Nijland GWW) bespreken de rolverdeling tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Wat zijn de kansen voor ondernemers bij een terugtredende overheid? Hoe krijgt de opdrachtgever zoveel mogelijk waarde voor mijn geld en loop deze zo min mogelijk risico? Ook Jan Bijker van de Stichting Erkenning voor het Bestratingsbedrijf (SEB) gaat hierop in en legt uit hoe een productcertificaat kan bijdragen aan De Economische Straat, dus aan de creatie van waarde. Jos Penninx (voorzitter Stadswerk, burgemeester van Voorst) ten slotte zet het onderwerp in een maatschappelijk perspectief: kiezen voor kwaliteit levert de hele samenleving rendement op.
Marjet Rutten leidt de middag en de aansluitende discussie. U wordt van harte uitgenodigd uw collega’s mee te nemen en mee te praten over de toekomst van de bestratingsketen.

Inschrijven kan heel eenvoudig door een mail te sturen naar info@seb.nl o.v.v. naam en organisatie. Aanmelden kan ook tijdens het registreren voor uw toegangskaart voor de Dag van de Openbare Ruimte (www.openbareruimte.nl/nl/kennis-inspiratie). Hier kunt u ook het programma bekijken.