Frisse wind voor landmeter

Artikel delen

Reef Infra en Strukton Civiel zijn betrokken bij de gestapelde tunnel (De Groene Loper), onderdeel van de Avenue2 Maastricht. Pascal Brockbernd is er momenteel aan het werk als landmeter. Hij verricht uitzetwerkzaamheden en metingen in iedere fase van het project, inclusief banencontrole. Een kloppende grondbalans en acceptabele deviaties, binnen de gestelde marges, moeten nu eenmaal aantoonbaar zijn. Pascal maakt gebruik van de Topcon hybrid solution. En met hem drie collega’s. Alleen was Pascal de eerste die het apparaat in gebruik nam. Een opvallende stap want de verknochtheid aan het oude Total Station was groot.
 
Reef Infra en Strukton Civiel realiseren samen eenvoudige en complexe mobiliteitsoplossingen die passen in de regio. Denk aan die andere ‘Groene Loper’ in Oldenzaal (2013); de nieuwe as die de wijk Zuid-Berghuizen met het centrum van Oldenzaal verbindt. Of vervanging van de westelijke damwand Waalkade in Nijmegen, een ingreep die ervoor zorgt dat steeds grotere schepen kunnen aanmeren. Als voorziening voor de scheepvaart wordt op de Waalkade walstroom gerealiseerd. Aangemeerde schepen mogen straks geen gebruik meer maken van dieselgeneratoren. Dit is gunstig voor de luchtkwaliteit en levert ook minder geluid op.
 
Een frisse wind
Als hoofd Materieeldienst moet Mario Geisink kunnen vertrouwen op de dienstverlening van leveranciers. Alleen dan kunnen zijn collega´s goed hun werk blijven doen. Reef Infra heeft met veel van haar leveranciers een jarenlange relatie. Maar dat kan veranderen als de tijd rijp is voor nieuwe apparatuur. Mario: ‘De ontwikkelingen in technologie gaan snel. Dat maakt het absoluut de moeite waard om ook andere, wellicht minder bekende, leveranciers te bezoeken. Een ervaren landmeter kan al snel bepalen of het apparaat voldoet aan de eisen. Als hoofd materieeldienst moet ik altijd kunnen rekenen op de service. Natuurlijk is dat nooit van tevoren met 100 procent zekerheid te zeggen. Wel kun je zeggen of de ontvangst goed is en men bereid is om het bedrijf te laten zien en uitgebreide uitleg te geven.’
Toen eind 2013 besloten werd om te investeren in nieuwe robotic stations hoefde Mario niet lang na te denken. Hoe gehecht de desbetreffende landmeter ook was aan ‘zijn’ merk Robotic Station, Mario wilde het ‘nog wel eens zien.’ En dus deden Mario en Pascal meerdere kantoren aan, waaronder dat van Topcon Sokkia Nederland in Bunschoten.
Voor Mario was vooral de ondersteuning essentieel. Zijn de onderdelen snel te leveren? Hoe is de service? De materieelbeheerder geeft grif toe ‘niet veel te snappen van Robotic Stations’. Maar daarvoor nam hij Pascal mee. Als gebruiker van de toekomstige apparatuur kreeg hij alle gelegenheid om de functionaliteit van de Topcon PS-1-1A te toetsen. Dat bleek in meerdere opzichten verhelderend te zijn. Pascal kwam er achter dat de hybride oplossing alles en meer kon bieden dan het systeem waarmee hij al meer dan 5 jaar werkte. ‘Is een AutoCAD Civil 3D-ontwerp mee naar buiten te nemen?’, ‘Ik heb AutoCAD 2014, sluit dat aan op het systeem?’ en ‘Zijn alignments zo over te nemen in de software?’
 
Zekerheid
Pascals onzekerheden werden niet alleen weggenomen, een aantal dingen bleek ook nog eens simpeler en eenvoudiger te bewerkstelligen dan met het oude systeem. Dat komt vooral door de combinatie GPS en Robotic Total Station. Mario: ‘Zo zie je dat een aanbieder een prima apparaat in huis kan hebben zonder dat je dit weet. De markt is veranderd in vijf jaar tijd. Daarom is het goed om met een open blik te kijken en van meerdere leveranciers te zien wat zij in huis hebben.’
Pascal werkt inmiddels bijna één jaar met de Topcon Hybrid Solution. In het begin was het even wennen, maar al snel, zegt hij, was het of hij al jaren met het systeem werkte. Over het veldboek is de landmeter erg te spreken: ‘Het is een groot en helder scherm en heel overzichtelijk.’
Wie dingen uitprobeert komt verder. Pascal heeft intussen handigheden ontdekt die zijn werk vergemakkelijken. Door het vasthouden van een knop bijvoorbeeld kan hij twee stappen overslaan en op die manier in één keer lijnen uitzetten. Revolutionair? Dat niet, maar wel het bewijs dat wie verder kijkt ook verder komt.