Vakmanschap

Artikel delen

Er was eens een bedrijf waar vakmanschap hoog in het vaandel stond. Er werd dan ook besloten dat nieuw personeel zich het vak eigen moest maken. Er werd dus een leerling aangesteld. Zo’n jongeman kostte niet veel en werd binnen het bedrijf door een ervaren collega opgeleid.
 
Maar ja, hij werkte wel in de bouw, dus moest zijn loon en andere voorwaarden wel vastgelegd worden in een cao. Daar werd het wel duurder door, maar vooruit, werk genoeg!
 
En ach, eigenlijk is zo’n oude ervaren collega toch niet echt geschikt om iemand het vak te leren. Daar moet je toch wel voor gecertificeerd zijn, dus kwam er een leermeester. Daar werd het wel duurder door, maar vooruit, werk genoeg !
 
Maar, wat je allemaal moet kennen en kunnen kon zo’n eenvoudig bedrijf toch ook niet zelf verzinnen. Daar zijn ‘deskundigen’ voor nodig. Dus kwamen er opleidingsinstituten: landelijk en regionaal. De kosten daarvan moesten maar opgebracht worden middels een opslag op de lonen. Daar werd het wel duurder door, maar vooruit, werk genoeg !
 
Het wordt nu wel zo ingewikkeld dat die organisaties in de gaten moeten worden gehouden door vertegenwoordigers uit de branche. Bestuurders dus van allerlei gezelschappen, commissies en sub-commissies. Daar wordt het wel duurder van, maar ja je moet toch opleiden; niet waar!
 
Maar hoe gaat dat met instituten? Er worden directeuren aangesteld met directie-secretarissen. Er komen administrateurs om alles goed bij te houden. Er komen consulenten en adviseurs, want die eenvoudige bedrijven en leerlingen moeten natuurlijk wel goed begeleid en voorgelicht worden. Daar wordt het wel duurder door, maar ……………………….
 
Inmiddels is het ‘opleidingsgebouw’ een uit de krachten gegroeid systeem, beheerst door regelgeving, eisen, voorschriften, CAO-bepalingen, enzovoort. Daar is het wel te duur door geworden.
 
Ik weet niet of dit alles heeft geleid tot een betere vakman. Ik weet wel dat er nog nauwelijks leerlingen aan de slag zijn en worden opgeleid. Arm bedrijf dat die vakman zo goed kan gebruiken.
 
Daan Stuit
Voorzitter MKB INFRA