Keerwanden bij appartementencomplexen

Artikel delen

De herontwikkeling van de voormalige kantoren van PGEM ‘Onderstation het Broek’ in Arnhem is de eerste van de vele ontwikkelingen die ten oosten van het centrum staan te gebeuren. Rond de bestaande gebouwen zijn de oude werkplaatsen van de gemeente gesloopt. Op de vrijgekomen plaatsen zijn twee appartementencomplexen ontwikkeld en een bedieningsgebouw gerestaureerd. In onderlinge samenwerking tussen Bouwman Arnhem en MBS Beton is er na advies voor gekozen keerwanden te gebruiken, variërend in hoogte van 100 tot 125 cm.

De Transformatie maakt deel uit van een nieuw te ontwikkelen stadsdeel te Arnhem. De industrie vertrekt en hiervoor in de plaats komt een prachtig stuk Arnhem aan de Rijn met wonen als hoofdbestemming. Inmiddels zijn twee appartementencomplexen ontwikkeld en een bedieningsgebouw gerestaureerd. Al eerder opende de kunstfabriek De Transformatie aan de Van Oldenbarneveldtstraat in Arnhem haar deuren. Na een flinke opknapbeurt ziet dit industriële monument, het magazijngebouw van het voormalige PGEM complex, er weer piekfijn uit. 
Van bovengenoemd project is Kuiper Bouw uit Arnhem hoofdaannemer. Een groot gedeelte van de grondwerkzaamheden is uitgevoerd door Bouwman Arnhem. In onderlinge samenwerking tussen Bouwman Arnhem en MBS Beton is er na advies voor gekozen keerwanden te gebruiken variërend in hoogte van 100 tot 125 cm. Dit om de diverse hoogteverschillen in het project op te vangen.
Toegepast zijn keerwanden van het type CLF10A. Kenmerkend voor deze keerwanden is dat de opstaande wand aan zowel de binnen- als de buitenzijde een haakse zijde heeft. Hierdoor sluit de rugzijde van de keerwanden mooi aan op de diverse trappen die in het project zijn toegepast. Een gedeelte van de opstelling bestaat uit een lange rechte lijn van keerwanden die om de 5 meter onderbroken wordt door een trap.
Daarnaast zijn diverse maatwerk elementen gebruikt. Het gaat hierbij om elementen van verschillende lengtes voorzien van voetafschuiningen en voetsparingen. De bovenzijde van de keerwanden is voorzien van een nette vellingkant wat ten goede komt aan de strakke uitstraling van het geheel. Eind 2014 zal het project De Transformatie geheel zijn afgerond.
 
MBS Beton
www.mbsbeton.nl
Standnr. 1.805