GPS-graafindicatiesysteem verhoogt nauwkeurigheid en productie

Artikel delen

Navigation Solutions heeft in december 2014 de 200e DigPilot 2D en DigPilot 3D-GPS/GNSS op een machine gebouwd. Dat is een snelle toename, want een jaar geleden vierde men nog de honderdste opbouw. In 2013 was de 3D-GPS-set alleen nog toepasbaar op rupskraan, mobiele kraan, wiellader en kilverbak. In 2014 is dit uitgebreid naar bulldozer (Van der Woude Franeker), kabel-leg-ploeg (Alsema Zuidlaren) en drainageploeg.

Voor de ploegen ligt de nadruk op het centimeter-nauwkeurig en automatisch kunnen loggen van XYZ in RDNAP, alwaar de kabel of buis is gelegd. Verder is de DigPilot 2D, die in 2013 alleen op rupskraan of mobiele kraan met graafbak te gebruiken was, nu ook succesvol toegepast door Riemens-Hoek (Terneuzen) op een mobiele kraan met een bomen-zaag-grijper. De zaaglengte van te rooien stammen kan centimeter-nauwkeurig worden bepaald en afgezaagd.
De 2D-set verandert de kraan in een rijdende rolmaat. Dit betekent dat de machinist op het beeldscherm centimeter-nauwkeurige informatie ziet over waar de bak zich bevindt en waar hij de bak met de joy-sticks naar toe moet bewegen. Een 2D- en ook een 3D-GPS-graafindicatiesysteem op een machine beperkt de noodzaak van uitzetters en grondwerkers en de verhoogt de productie. Nederland kent vele machinisten die boven de 50 zijn. Deze generatie is vaak wat minder bekend met computers. DigPilot heeft haar systeem hierop ontworpen. De Nederlandse praktijk is dat iemand van 63, die nog nooit ge-emaild had, binnen 2 uur al wist hoe hij met DigPilot 3D kon werken. Een gemakkelijk systeem dus.

Navigation Solutions Europe BV, Culemborg, (0345) 53 24 27