Kees Aalders van Gemeente Putten “Alle partijen zijn intensief bij onze plannen betrokken”

Artikel delen

Groen staat bij de gemeente Putten hoog op de agenda. Inwoners worden bij de plannen betrokken, medewerkers van de plantsoenen gaan op bezoek bij kwekers en voor specifieke opdrachten wordt kennis in huis gehaald. “Met de inbreng van al die partijen ontwikkelen we een duidelijke toekomstvisie”, legt Kees Aalders uit.
 
Met het uitvoeren van 14 projecten wil de gemeente Putten binnen een aantal jaren openbare ruimtes met versleten groen weer nieuw elan geven. Inmiddels zijn er twee projecten gerealiseerd, wordt aan zes gewerkt en staan de overige zes nog op de planning. Centraal bij elk project staan de inwoners van de gemeente. Deze worden vanaf het begin bij de plannen betrokken. Vanuit de gemeente heeft projectleider Kees Aalders de regie. Hij hecht veel waarde aan participatie en legt uit hoe dat gebeurt. “Bij elk renovatieproject schakelen we in een zo vroeg mogelijk stadium de zogenaamde plancaravan in. Hiermee gaan we de wijk in. In de caravan is het mogelijk een gesprek aan te gaan met onze landschapsarchitect. Mensen mogen hun wensen kenbaar maken, bijvoorbeeld of ze bloemen of gazon willen en of ze samen met de buren het groen willen onderhouden.” Na het bezoek van de caravan volgen bewonersavonden en nieuwsbrieven. Zo wordt alles in kaart gebracht en gedeeld met alle betrokkenen.
Bij de uitwerking van de plannen telt ook het feit dat de Veluwse gemeente een visitekaartje wil zijn voor de jaarlijkse bezoekers. “Ook voor die vele recreanten willen we een zo gevarieerd mogelijk openbaar groen realiseren. Zowel flora als fauna spelen daarbij een rol.” De gemeente werkt daarbij veel samen met de Stichting Natuur en Milieu Putten die op haar beurt weer intensief samenwerkt met scholen. “In het vijf jaar geleden gerestaureerde park De Groene Scheg bijvoorbeeld, dat vlakbij een paar scholen ligt, hebben leerlingen de borders van de bloemenweide zelf ingezaaid.”
 
Variatie in groen
Wie de plannen van Putten goed bestudeert, ziet een gevarieerdheid binnen het groen. Bloemen en kleur zit in de vasteplantenborders, iets wat vanuit inwoners zeer gewaardeerd wordt omdat kleur volgens hen langzaam uit de plantsoenen was verdwenen. Ook is er aandacht voor heester­vakken, hagen en blokhagen die worden ingevuld met heesters die snel dichtgroeien. “Aangepast aan de huidige beheermethoden, maar zeker nog met een verzorgd en soms kleurige uitstraling.” Uiteraard is er ruimte voor gazons. “Dat geeft ruimte, blijft ‘s winters groen en is goed te onderhouden. Om er kleur in te brengen, verwerken we er veel voorjaarsbloeiende bloembollen in.” Hier en daar zaait de gemeente zelfs veldbloemenmengsels in. Natuurlijke en kleurrijke mengsels met een grote variatie aan bloemen en kruiden die goed zijn voor vlinders en bijen. Zo’n bloemen­mengsel wordt eenmaal per jaar gemaaid. En, er is in Putten zelfs de mogelijkheid voor een moestuin in het plantsoen, vaak dichtbij een speeltuin. “Dat geeft positieve levendigheid op die plek en kinderen kunnen zien hoe groenten groeien.” Tot slot is er aandacht voor solitaire heesters ingepast. “Meestal zorgen deze voor transparante scheidingswanden en vallen ze in het voorjaar op met hun bloei en in het najaar met mooie herfstkleuren.” Hamamelis mollis, Cornus kousa ‘Satomi’ en Viburnum x bodnantense ‘Charles Lamont’ noemt Aalders als voorbeelden.

Kennis staat centraal
Bij alle uit te voeren projecten binnen de gemeente Putten staat kennis centraal. Die kennis is in huis, maar er wordt niet geschroomd om daarnaast experts te benaderen. Bij het gebruik van vaste planten bijvoorbeeld wordt de expertise ingeroepen van vastplantenkwekerij Griffioen. “Die hebben al jaren intensief onderzocht welke planten het best te gebruiken zijn, daar zit de kennis, die je moet binnenhalen.” Voor de invulling van de verdere beplanting wordt de hulp ingeroepen van externe landschapsarchitect Mieke Latijnhouwers. Zij heeft rechtstreeks contact met de inwoners en verwerkt hun wensen in de beplanting. Uiteraard wordt daarbij gekeken naar welke planten goed gedijen op de Veluwse zandgrond – “daarvoor hebben we al een eigen selectie gemaakt” – en is er ruim aandacht voor grondverbetering en bemesting.  “Bijvoorbeeld bij het gebruik van vaste planten, daar wordt op advies van Griffioen de bodem zo verbeterd dat de aanplant binnen één jaar dicht is gegroeid. Ook bij ons blijft beheer uiteraard een aandachtspunt.”
Aalders merkt de positieve effecten van de Puttense aanpak. Behalve inwoners zijn ook de medewerkers in de plantsoenen enthousiast. Die gaan geregeld mee op kwekerijbezoek en worden bij de werkzaamheden betrokken. Elke week komt de kern bij elkaar, wordt de planning doorgenomen en gekeken wat er allemaal speelt en of alles klopt met de praktijk. “Onze medewerkers zijn bovenal onze oren en ogen richting de inwoners. Door ook hen intensief bij de groenplannen te betrekken, hebben we inmiddels een duidelijke toekomstvisie kunnen ontwikkelen.”