MKB INFRA en Waterschappen zoeken dialoog

Artikel delen

Mkb-bedrijven willen graag met opdrachtgevers, zoals Waterschappen, meedenken over innovaties. MKB INFRA erkent dat er een belangrijke taak ligt voor opdrachtnemers pro-actief mee te denken met opdrachtgevers en meer rekening te houden met wat de maatschappij beweegt. Echter, dan moet wel worden uitgegaan van een gelijk kennisniveau bij opdrachtgevers en opdrachtnemers over wat opdrachtnemers kunnen en in de praktijk doen. De laatste jaren is helaas het kennisniveau bij opdrachtgevers enorm afgenomen.
 
‘Als er sprake is van gelijkwaardige kennis bij beide partijen over bestek en opdracht, kan sprake zijn van goede en heldere keuzes bij aanbestedingen’, aldus MKB INFRA-voorzitter Daan Stuit bij de presentatie van het commentaar van MKB INFRA op de Marktvisie van de Waterschappen. Deze werd in ontvangst genomen door Waterschapbestuurder Huub Hieltjes tijdens de algemene ledenvergadering van MKB INFRA.
 
Vernieuwende werkwijzen
Met ‘De waterschappen als publieke opdrachtgever’, de marktvisie van de waterschappen, zochten de waterschappen de dialoog met marktpartijen. In die opzet is de Marktvisie geslaagd, vindt MKB INFRA. Maar ook de Unie van Waterschappen is tevreden, want de partijen hebben elkaar gevonden en durven met elkaar te zoeken naar oplossingen voor waterschapaanbestedingen. Niettemin zijn er verschillende verbeteringen mogelijk volgens Stuit. Nu er in 2016 een nieuwe marktvisie aankomt, neemt MKB INFRA de gelegenheid te baat positieve aspecten en verbeterpunten te benoemen. Zo juicht MKB INFRA het toe dat ondernemers worden geprikkeld tot vernieuwende werkwijzen. Daar staat tegenover dat ondernemers vaak al verschillende vormen van innovaties toepassen. Tot teleurstelling van MKB INFRA weten opdrachtgevers veelal niet waartoe opdrachtnemers in het mkb die intekenen op aanbestedingen in staat zijn. Met als gevolg dat geregeld op laagste prijs wordt geselecteerd en innovaties uitblijven.
 
Meer selectie op innovatieve kwaliteit
Om elkaar te vinden op dit punt, zijn nu beide partijen aan zet, aldus MKB INFRA. Ondernemers moeten hun capaciteiten beter aan de man brengenen opdrachtgevers moeten meer op innovatieve kwaliteit selecteren en minder op prijs. Ook moet er voor bedrijven meer duidelijkheid komen over het door de waterschappen gehanteerde begrip duurzaamheid. Alhoewel al geruime tijd overleg is over de interpretatie hiervan, is er nog geen concrete afspraak over de invulling van het begrip duurzaamheid. MKB INFRA geeft toe dat duurzaamheid onderhevig is aan maatschappelijk politieke voorkeuren, maar als dit wordt gehanteerd als leidend en objectief criterium bij aanbestedingsprojecten, is eenheid van interpretatie cruciaal.
 
Dialoog voortzetten
Bestuurder Huub Hieltjes van de Unie van Waterschappen geeft aan dat de waterschappen hierover graag in gesprek blijven met MKB INFRA. Daarnaast spreekt hij zijn waardering uit voor de open wijze waarop MKB INFRA met de Unie in dialoog is. De waterschappen blijven graag in gesprek met MKB INFRA om tot verbetering van aanbestedingen te komen en ook over het vervolg van de Marktvisie die voor volgend jaar op de agenda staat.