Slipveilige toegang tot gebouw

Artikel delen

De multifunctionele accommodatie (MFA) De Heerd in het Gelderse Heerde biedt onderdak aan verschillende organisaties. Centraal in het ontwerp zijn de betonplaten die als toegang en looplijn dwars door de accommodatie lopen. Een slipveilige uitvoering hiervan, alsmede van de terrasplaten voor de binnentuin, is gerealiseerd met behulp van NOEplast structuurmatten met antislipstructuur. De matten werden geleverd door NOE-Betonvormgeving.
 
Het ontwerp van het gebouw begint met het voetpad, dat dwars door de MFA is doorgetrokken. Hierdoor heeft het gebouw op nadrukkelijk verzoek van de gebruikers een uitermate openbaar karakter. Waar het toegangspad het gebouw inkomt, bevindt zich tevens het hart van het gebouw. Op dit ‘ontmoetingsplein’ komen alle functies en gebruikers bijeen. Hier zijn onder meer de bibliotheek en het dorpshuis gesitueerd.
MFA De Heerd oogt transparant. Het architectonisch ontwerp van De Architecten Werkgroep DAT uit Tilburg met het horizontale tactiele metselwerk en veel glas versterkt de openheid en toegankelijkheid van het gebouw. Het contrast en de ritmiek van het gebouw worden nog eens benadrukt door het voetpad, dat uitgevoerd is in grote platen prefab beton. De belangrijke openbare functie van de multifunctionele accommodatie vereist daarbij dat aandacht wordt gegeven aan de slipveiligheid van de omgeving. Die kon worden bereikt door de betonplaten uit te voeren met een antislip-structuur. Hiertoe werd bij de productie van de betonplaten gebruik gemaakt van NOEplast-matten die door NOE-Betonvormgeving werden geleverd. Het gebruikte beton is waterafstotend gemaakt om vervuiling te voorkomen.
Met de matten kon een slipveilige bezemveeg-structuur op de grootformaat platen worden aangebracht. De fijn getekende structuur van het type Sydney geeft het betonoppervlak een ‘bezemstreek’ mee. De antislipfactor van NOEplast Sydney is gecertificeerd overeenkomstig DIN 51130 R12. NOEplast structuurmatten zijn zowel bij prefab als bij betonbekistingen inzetbaar. De robuuste eigenschappen van de matten waarborgen dat deze meer dan honderd keer kunnen worden ingezet.
 
NOE-Betonvormgeving, www.noe.nl