Hittestress

Artikel delen

Warm werk op een asfalteermachine of vuilniswagen. Het is een situatie waarbij hittestress op de loer ligt. Onze lichaamstemperatuur is normaal ongeveer 37°C, door diverse factoren kan deze oplopen:  hoge luchttemperatuur, stralingswarmte van zon of machines, hoge luchtvochtigheid, te warme kleding en fysieke arbeid. Ons lichaam reageert direct op hittebelasting en neemt verschillende maatregelen om de temperatuur naar normale waarde te krijgen. Door een stijging van de huidtemperatuur, verhoogde hartslag en opgevoerde zweetproductie. Lukt dat niet, dan kunnen allerlei klachten optreden: klamme huid, licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, evenwichtsproblemen, hallucinaties, bewusteloosheid, stuiptrekkingen of coma.
 
Imagoschade
Mensen kunnen hierdoor minder alert worden tijdens het werk. Een klein moment van onachtzaamheid door hittestress kan zijn weerslag hebben op de kwaliteit van een product of dienst.  Zeker wanneer je met machines, langs de weg en het spoor werkt. Een machine die stilvalt, fouten in de productie, een hobbel of kuil in het asfalt… Dit kan grote consequenties hebben. Denk aan opstart- en herstelkosten maar ook aan imagoschade. Het loont om maatregelen te treffen tegen hittestress.

‘Koelwater’
Eén van die maatregelen is het Infra-line® Coolvest Hydrogel. Een veiligheids- én koelvest in één. Het combineert draagcomfort, gebruiksgemak én zichtbaarheid. Het werkt met hydrogelkorrels die zich volzuigen met water als het vest een minuut of twintig wordt ondergedompeld. De korrels houden het water vast dus zodra de stof van het vest een beetje is gedroogd, kan het meteen worden aangetrokken. Je kleding wordt niet nat. Het water in de korrels verdampt waardoor lichaamswarmte wordt afgevoerd. Het bootst eigenlijk de werking van de huid na.

Meer info: www.intersafe.eu