Mobiele kunststof recyclingmachine

Artikel delen

Gedreven door enkel een droom heeft Gampet Products uit Ulft, in samenwerking met een groep entrepreneurs uit Nederland en Hogeschool Saxion een mobiele kunststof recyclingmachine ontwikkeld en gebouwd. ‘Ik werd geraakt door alle plastic afval dat overal rondzwerft’, aldus Bram Peters, directeur van Gampet Products.
 
‘Ga maar eens kijken in de media; overal lees je de schrijnende verhalen over kunststof afval. Het is een behoorlijk groot probleem. Er wordt veel afval verzameld, maar nergens wordt vermeld waar het afval vervolgens heen gaat. De realiteit is dat het afval gewoon wordt verbrand’, aldus Peters.
Dit gegeven inspireerde Bram Peters om het project Plastic Fantastic te lanceren. Doel van dit project is om kunststof afval lokaal te gebruiken en te verwerken tot bruikbare producten, voordat het de zee bereikt. De Dream Machine kan worden ingezet bij clean-ups, inzamelacties, demo’s, maar eveneens om bijvoorbeeld het drijvende kunststofafval uit een rivier te gebruiken als grondstof voor producten op of langs diezelfde rivier.
 
Bonaire
Onlangs is een succesvolle testdemo uitgevoerd op Bonaire. In samenwerking met Plastic Soup Foundation en WNF heeft Plastic Fantastic lokaal gerecycled kunststof verwerkt tot teenslippers voor kinderen en geïnteresseerden. Deze test zorgde voor draagvlak van de Dream Machine. Awareness is erg belangrijk en daarom heeft de Dream Machine ook een fun factor. Mede hierdoor was er voldoende funding om de Dream Machine te bouwen. Er is reeds veel interesse uit alle hoeken. Zo gaat Gemeente Amersfoort de machine inzetten om het sloopkunststof van twee ziekenhuizen te gebruiken om er bankplanken, vlonderplanken en lichtmasten voor het toekomstige stadspark van te maken. En de aanvragen van water- en zuiveringschappen en clean-ups stromen binnen.
Vanaf oktober 2016 zal Gampet met het kunststof (rivier)afval de reeds bestaande professionele productenlijn gaan uitbreiden. Denk hierbij aan het gedeeltelijk produceren van de beschoeiingen van lokaal (afval)kunststof en lokaal hout (combipalen). Of het kunststofafval na een opruimactie in het park gebruiken voor bankplanken in datzelfde park.
 
Gampet, www.gampet.nl