Ruim 1,5 kilometer keerwanden voor geluidscherm

Artikel delen

Aan de zuidzijde van de Noordelijke Ringweg van Groningen (N370) staat een geluidscherm met een hoogte van circa drie meter. Het scherm bestond oorspronkelijk uit stalen HE-stijlen met daartussen houten panelen. Op de viaducten stond een afwijkend scherm met stalen kokerstijlen en een invulling van gekleurde stalen panelen. De geluidschermen waren aan vervanging toe.
 
De houten panelen waren deels verrot en aan de onderzijde was grond weggespoeld met geluidslekken als gevolg. De stalen panelen vertoonden roestsporen. Bij de vervanging van het geluidsscherm waren onder andere het behoud van de stalen stijlen, een gelijke geluidwerende hoogte en een verbeterde waterafvoer van de rijweg belangrijke uitgangspunten. Het werk wordt in opdracht van Provincie Groningen uitgevoerd door vier partijen onder de naam NNWC.
 
Groen ontwerp
Bij het ontwerp van het geluidscherm is rekening gehouden met de omgeving. De omgeving langs de Noordelijke Ringweg is een groene zoom langs de wijken Selwerd en Paddepoel. Het nieuwe geluidscherm is daarom groen met een reliëf van opgaande stengels en bladeren aan beide zijden van het scherm. De panelen worden in massief kunststof uitgevoerd.
Na de verwijdering van de oorspronkelijke houten panelen zijn tussen alle stalen stijlen keerwanden geplaatst door Oosterhof-Holman Infra uit Grijpskerk. De keerwanden zijn geleverd door MBS Beton en geproduceerd op de productielocatie van MBS & CBS Beton in Emmen. Het betreft in totaal 640 elementen met een hoogte van 75cm en een lengte van 250cm. Aan de kopse kanten zijn de keerwanden voorzien van instortvoorzieningen zodat de wanden verankert kunnen worden aan het in het werk gestorte beton rond de stalen stijlen. De keerwanden zijn binnen vijf weken geproduceerd en geleverd.
 
MBS Beton, www.mbsbeton.nl