Trekkerbumpers verhogen veiligheid

Artikel delen

Door het ontbreken van rijverlichting die de breedte van een tractor duidelijk markeert, is het voor automobilisten, fietsers en voetgangers lastig om een landbouwvoertuig tijdig te herkennen en de breedte in te schatten. Dat geldt vooral in het donker. Vaak schrik-je nog eens extra als je die draaiende voorbanden op je af ziet komen. Tractoren mét bumpers zorgen voor snellere voertuigherkenning en beter anticiperen door weggebruikers. Hierdoor wordt de veiligheid op de openbare weg verhoogd.
 
CUMELA Nederland besloot al in 2011 om met zogenaamde trekkerbumpers langdurige praktijkproeven te doen bij loon-, cultuur- en grondverzetbedrijven. In eerste instantie met één model bumper ter vermindering van de botsimpact en het voorkomen dat bij een aanrijding de tractorwielen over het voertuig van de weggebruiker rijden. In een tweede praktijkproef van CUMELA Nederland (2014), zijn vier modellen trekkerbumpers getest bij acht bedrijven die met tractoren op de weg actief zijn ten behoeve van agrarische-, cultuurtechnische en grondverzetwerkzaamheden. De focus is toen verlegd naar juist het voorkomen van een botsing. Betere reflectie, goed zichtbare breedtemarkering en contourverlichting zijn belangrijker geworden. Bovendien is de huidige generatie bumpers praktischer en gebruiksvriendelijker.
Sinds september 2016 is CUMELA Nederland gestart met een sectorinitiatief waarmee versneld trekkerbumpers in de markt worden gezet. Dat geldt voor bijna 2.000 aangesloten bedrijven én voor rijschoolhouders die opleiden voor het T-rijbewijs. CUMELA Nederland zet de eerste 500 trekkerbumpers met een aanschafsubsidie in de markt bij lidbedrijven én opleiders voor het T-rijbewijs. Per aangeschafte bumper is daarvoor tot € 500,- beschikbaar.
 
Meer weten? Kijk op www.cumela.nl/trekkerbumpers