Brug als ultieme beleving

Artikel delen

Architectenbureau NEXT architects ontwierp een iconische brug in China: de Lucky Knot. De nieuwe voetgangersbrug in de Chinese miljoenenstad Changsha opende enkele weken geleden voor het publiek. De stalen brug is ruim 185 meter lang en 24 meter hoog en past helemaal in de lijn van bijzondere bruggen waar NEXT zich mee onderscheidt.
 
De opvallende Lucky Knot heeft een nuchtere Nederlandse basis: NEXT architects is gevestigd in zowel Amsterdam als Beijing. Naar aanleiding van de spraakmakende Melkwegbrug in Purmerend werd NEXT in 2013 benaderd voor een internationale prijsvraag voor een nieuwe brug over de Dragon King Harbor rivier, onderdeel van het snel ontwikkelende ‘New Lake District’ in Changsha. Voor deze bijzondere opgave sloegen de teams in Amsterdam en Beijing de handen ineen om te komen tot het unieke winnende ontwerp: de Lucky Knot. Het combineren van enerzijds de expertise in infrastructuur en watermanagement van het Nederlandse team en anderzijds het doorzettingsvermogen en kennis van de lokale context van het Chinese team was hierbij cruciaal. Inmiddels is de brug een paar weken na de opening al een icoon en door CNN uitgeroepen tot ‘één van de meest spectaculaire en baanbrekende bruggen ter wereld.’
‘De ontwerpen van NEXT in binnen- en buitenland onderscheiden zich door de bijzondere relatie die zij aangaan met de omgeving; de versterking van de beleving en het bieden van meerwaarde aan een specifieke plek. Zo ook in Changsha. Deze stad is in rap tempo aan het groeien en aan het veranderen. Een dergelijke context vroeg om een uniek gebaar om de voorbijgangers te inspireren’, aldus Michel Schreinemachers, partner NEXT architects Amsterdam.
 
Duizend en één trede
De brug is een sleutelproject in de ontwikkeling van de publieke ruimte voor het gebied met een recreatief, ecologisch en toeristisch programma. De brug verbindt meerdere niveaus op verschillende hoogtes (de oevers, de weg, het hoger gelegen park en alle verbindingen daartussen). Door deze verbindingen letterlijk en figuurlijk aan elkaar te knopen, is de uiteindelijke vorm en routing van de brug ontstaan. ‘De vorm van Lucky Knot is geïnspireerd op het principe van de Möbius ring en refereert aan de Chinese knoopkunst. In deze eeuwenoude, decoratieve Chinese volkskunst staat de knoop voor geluk en voorspoed’, vertelt John van de Water, partner NEXT architects Beijing. Door traditie en moderniteit te combineren spreekt de brug tot de verbeelding.
‘De Lucky Knot is meer dan een brug en een verbinding tussen oevers. Het succes van deze brug ligt in het verbinden van culturen, waar geschiedenis, technologie, innovatie, kunst, architectuur en spektakel met elkaar versmelten’, vertelt NEXT architects Beijing partner Jiang Xiaofei.
De Lucky Knot verbindt, verlicht en vermaakt. De brug biedt uitzicht over zowel de rivier als het Meixi meer, de stad Changsha en het omliggende gebergte. Met een speciale lichtshow met LED-verlichting wordt de brug een iconische attractie, onderdeel van de lichtroute langs de Dragon King Harbor rivier.