Volledig grip op rioolstelsel én budget

Artikel delen

Eind vorige eeuw werd ruim 90% van het buitengebied in Nederland aangesloten op drukriolering. Elk perceel kreeg een pompinstallatie voor afvoer van afvalwater. Er werden zo’n 125.000 drukrioleringsgemalen geplaatst, naast de 45.000 rioolgemalen voor afvoer van rioolwater in stedelijke gebieden. Uitdaging is dit indrukwekkende netwerk toegerust te houden voor de toekomst.
 
Veel van deze drukrioleringsgemalen zijn aan het eind van hun economische en technische levensduur. De bestaande installaties zijn veelal voorzien van klassieke relaistechniek met aansluiting op een telemetriesysteem dat monitoring op afstand mogelijk maakt. Nadeel van deze verbindingen (via een vaste lijn, gsm, gprs, enzovoort) zijn de relatief hoge kosten voor dergelijke kleine gemalen. Lastig in tijden waarin u elke euro één, twee, zelfs drie keer moet omkeren voordat u deze uitgeeft.
Het afgelopen jaar heeft KPN het nieuwe LoRa-netwerk uitgerold. Dit netwerk maakt het mogelijk om tegen zeer lage kosten technische installaties te verbinden via internet. Dit wordt ook wel het ‘internet of things’ genoemd. WWIOT onderzocht de haalbaarheid van een nieuwe besturingskast die wordt gekoppeld aan de bestaande netwerken, maar vooral aan het nieuwe LoRa-netwerk. Het resultaat is het ei van Columbus: SPIN.
 
De oplossing: SPIN
SPIN is een intelligente besturingsunit die naast de ontsluiting via bijvoorbeeld LoRa ook vervuiling in een put kan detecteren en daarop kan reageren. Een bekend gevolg van vervuiling in een put is dat pompen kunnen verstoppen. Om deze verstoppingen tegen te gaan, kunnen SPIN-installaties die zijn uitgevoerd met een omkeerinrichting, in verschillende gradaties van vervuiling, ontstoppingsprogramma’s uitvoeren. Van licht tot sterk vervuild en zelfs preventief kunt u het rioleringsgebied zo onderhoudsarm regelen.
 
WWIOT BV, www.wwiot.nl