Circulaire economie

Artikel delen

‘Oh jé, ze gaan het weer hebben over de circulaire economie’, hoor ik u denken bij het zien van de kop boven deze column. ‘Circulaire economie: dat is toch iets met oude troep die je opnieuw kunt gebruiken? Leuk, goed voor het milieu, maar iets voor de toekomst en waarschijnlijk ook heel duur.’ Ik moet u dan uit de droom helpen: de circulaire economie komt nu al flink op gang in de infrasector.
 
Eind september was ik aanwezig bij de opening van een unieke fabriek in Zevenaar door Van Gansewinkel Minerals: FORZ®Factory. Het betreft hier de eerste fabriek die bodemassen uit afvalenergiecentrales (AEC) omzet in duurzame, hoogwaardige zand- en grindvervangers voor de betonwarenindustrie. Voorlopig gaat het om toepassing in betonstraatstenen, maar de ambitie gaat richting de complete betonindustrie.
Maar er is meer nieuws te melden. Begin september is er een nieuw fietspad tussen Leeuwarden en het dorpje Stiens aangelegd met een primeur: voor het eerst is hier asfalt aangelegd waarbij herwonnen cellulose uit toiletpapier is gebruikt als afdruipremmer. En bij dit stukje asfalt blijft het niet, want de samenwerkende partijen willen op in ieder geval nog twee andere locaties deze innovatieve samenstelling bij asfaltverwerking gebruiken.
Aan beide initiatieven liggen Green Deals ten grondslag. Daarnaast hebben veel gemeenten en andere aanbestedende diensten de ‘Green Deal circulair inkopen’ getekend of circulaire ambities opgenomen in beleidsplannen of innovatieagenda’s. De Green Deals blijken dus een belangrijke motor achter de circulaire economie. Kijk dan ook goed welke kansen de circulaire economie uw bedrijf kan bieden!
 
Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur GWW Totaal