Integriteit

Artikel delen

Het is een beetje raar om te zeggen maar ik lees graag rechtszaken over (vermeende) corruptie en omkoping. Waarschijnlijk is het een voyeuristisch trekje en misschien kan ik er nog aan geholpen worden, maar voorlopig zit ik er maar mooi mee. Dat wil zeggen, zat ik er maar mooi mee, want ik heb besloten van de nood een deugd te maken. Dit jaar ga ik een cursus geven over integriteit bij aanbestedingen. De eerste datum is al gepland en ik ben nu de cursus aan het uitwerken. Logisch natuurlijk om er dan ook wat rechtszaken bij te betrekken.
 
Het eerste wat opvalt is dat er zo verdomd weinig veroordelingen zijn. Als je de media een beetje volgt dan is er elke week wel een schandaal(tje), maar dat vind je niet terug op rechtspraak.nl. Ik heb nu bij elkaar zo’n twintig zaken die ik in de cursus zou kunnen behandelen. Als je weet dat ik gezocht heb in een periode van vier jaar dan is dat werkelijk extreem weinig. Er zijn op jaarbasis niet alleen zo’n 4.000 Europese aanbestedingen, maar ook zo’n 80.000 meervoudig onderhandse aanbestedingen. Dan heb ik het overigens niet alleen over de GWW-sector. Twintig aan aanbestedingen gerelateerde rechtszaken is dus extreem weinig.
Wat mij bij die rechtszaken nog het meeste opvalt is dat het allemaal zo onbenullig lijkt. Een uitspraak wil ik jullie niet onthouden. Een leidinggevende tekende (blijkbaar zonder op te letten) allerlei facturen. De rechter is daar heel streng over: ‘Anders dan eiser kennelijk veronderstelt, mocht, gelet op de verantwoordelijkheid die eiser als [functie ] had, van hem worden verwacht dat hij de aan hem ter tekening voorgelegde stukken zou lezen, waarbij het hem zou moeten zijn opgevallen dat hem een zeer groot aantal facturen van slechts drie aannemers is voorgelegd.’
Misschien ben ik hier te gemakkelijk in, maar kun je dit iemand nou echt aanrekenen? Is het nu echt zo raar dat een leidinggevende erop vertrouwt dat zijn medewerkers hun werk goed doen? Komt dit niet dagelijks voor bij zowel overheid en bedrijfsleven?
 
Theo van der Linden
vdlcpublishers@hotmail.com
 
Theo van der Linden is directeur van VDLC, een uitgeverij/opleidingsinstituut die/dat zich uitsluitend richt op informatie over (Europese) aanbestedingen.