Duurzame brandstof voor morgen

Artikel delen

Binnen enkele jaren kunnen suikerbieten, graan en afval van land- en bosbouw als belangrijke grondstof dienen voor de productie van alkylaatbenzine voor grasmaaiers, kettingzagen en andere machines. Bijna 30 jaar geleden introduceerde Lantmännen Aspen de alkylaatbenzine op de wereldmarkt. Het is nog steeds één van de schoonste brandstoffen. Nu zet Lantmännen Aspen de volgende stap en ontwikkelt, in samenwerking met Global Bioenergies, alkylaatbenzine op basis van herwinbare grondstoffen. Daarmee kan de uitstoot van broeikasgassen sterk worden gereduceerd.
Met de nieuwe techniek kunnen schone benzinecomponenten geproduceerd worden uit duurzame grondstoffen, zoals suikerbieten, graan en afval van land- en bosbouw. De techniek bestaat uit het ‘voeden’ van suiker uit bijvoorbeeld suikerbieten aan speciale microben. Deze vormen vervolgens het gas isobuteen, dat veredeld kan worden tot schone brandstofcomponenten. De gedachte erachter is om één van de beste brandstoffen ter wereld naar een hoger niveau te tillen en om op termijn herwinbare grondstoffen te kunnen gebruiken voor alkylaatbenzine.
 
Aspen Benelux
www.aspen-benelux.nl