Nieuwe Doosan DX225LC-5-graafmachine met hoge prestaties

Artikel delen

Waterloo, België. Doosan Bobcat EMEA heeft de nieuwe DX225LC-5 graafmachine op rupsen geïntroduceerd die voldoet aan Stage IV. Deze graafmachine biedt in de klasse graafmachines van 21 ton een ongeëvenaarde combinatie van hoge prestaties, veel bedieningsfuncties, laag brandstofverbruik, hoge betrouwbaarheid en duurzaamheid.

De DX225LC-5 heeft de nieuwe opvallende styling van alle Doosan graafmachines uit de LC-5-generatie en wordt aangedreven door de in de praktijk bewezen 6-cilinder Doosan DL06P dieselmotor met turbocompressor en vloeistofkoeling, die een hoogvermogen van 124 kW (166 pk) bij 1800 tpm levert.  

De DX225LC-5 combineert daarom veel vermogen met hoog koppel bij een lager toerental, wat zorgt voor een hogere betrouwbaarheid dan andere machines van 21 ton met 4-cilindermotoren die met een veel hoger toerental draaien. Daarnaast biedt de DX225LC-5 betere prestaties qua snelheid, vermogen, geluid en met name tractiekracht en zwenkkoppel dan andere machines terwijl hij ook een hoger hefvermogen heeft dan andere machines van 21 ton. Het machinegeluid (2000/14/EC, ISO 6395) is met 1 dBA verlaagd.  

Probleemloze bediening
De DX225LC-5 voldoet aan de Stage IV-eisen voor uitstoot en is daarmee gemakkelijk en goedkoop in het gebruik omdat hij gebruik maakt van uitlaatgasrecirculatie (EGR) en een selectieve katalysator (SCR) als nabehandelingstechnologieën. Met de DL06P motor zorgt de DX225LC-5 voor probleemloze prestaties omdat hij geen roetfilter bevat, in tegenstelling tot sommige andere machines van 21 ton op de markt.  

Naast de DL06P motor, een van de betrouwbaarste en zuinigste motoren ooit door Doosan geproduceerd, is nog een aantal nieuwe innovatieve en exclusieve functies geïntroduceerd, resulterend in een totale brandstofbesparing van 9%. Deze functies zijn onder meer het nieuwe scherm met 'tripmeter-instellingen' waarmee de bestuurder elke dag (of over een bepaalde periode) vanaf het dashboard het brandstofverbruik kan controleren en om nog meer brandstof te besparen is er de speciaal door Doosan ontwikkelde Smart Power Control (SPC: slimme vermogensregeling) om de opbrengst van de pompen en het motorvermogen optimaal op elkaar af te stemmen.

De functie voor automatische uitschakeling bespaart brandstof en garantie-uren. Als de functie is ingeschakeld, wordt de motor uitgezet als deze een bepaalde tijd (3-60 minuten, door de bestuurder te configureren) stationair draait.
 
De DX225LC-5 is standaard voorzien van het nieuwe geavanceerde draadloze vlootbewakingssysteem Doosan Connect, dat via twee kanalen (satelliet, GSM) uitgebreide informatie over de machineprestaties geeft. Het Doosan Connect-systeem is ook beschikbaar als inbouwset voor de nieuwe graafmachines van meer dan 14 ton uit de LC-5-serie en wordt geleverd met een gratis abonnement van drie jaar waarbij klanten hun eigen account krijgen zodat zij via dit systeem de machines in hun wagenpark kunnen beheren.

De nieuwe cabine in de DX225LC-5 is nog groter dan de toch al bijzonder ruime en ergonomische cabine op de DX225LC-3 en is verder verfijnd voor nog meer comfort en gebruiksgemak voor de bestuurder. De functies die standaard in de cabine worden geboden zijn de beste op de markt en omvatten bedieningsgemak met een nieuw systeem waarmee aanbouwdelen met de joystick of het tweewegpedaal kunnen worden bediend. De bestuurder kan tien vooraf ingestelde configuraties selecteren voor aanbouwdelen en gegevens voor hydraulische stroom en druk kunnen direct op bedieningspaneel worden ingesteld. Hierdoor kunnen aanbouwdelen snel worden vervangen zonder dat er handmatige instelling nodig is.

Verder zijn de joysticks korter gemaakt zodat er minder kracht nodig is om ze te bedienen en is er links van de al aanwezige rijpedalen een extra pedaal toegevoegd voor rechtuit rijden, erg handig wanneer over grotere afstanden rechtuit moet worden gereden. De bedieningsconsole is op de vering van de stoel geplaatst voor minder trillingen. Bij het werken in ruw terrein heeft de bestuurder hierdoor veel meer controle over de joystick.

Lagere totale bedrijfskosten
Net als alle nieuwe LC-5-graafmachines van meer dan 20 ton heeft de DX225LC-5 een dikkere plaat aan de binnenzijde van de arm en giek, waardoor de voorbouw sterker is geworden en minder spanningspunten kent. Tevens is een nieuwe methode van lassen toegepast. Voor een nog langere levensduur en een lager geluidsniveau zijn alle LC-5 modellen nu uitgerust met EM (Enhanced Macro-surface) bussen, die met smering ook effectiever zijn dan standaard bussen.

Luchtvoorfilters zijn standaard op de DX225LC-5 om stof, vuil, insecten en sneeuw uit de luchtinlaat te blazen zodat de lucht die het motorfilter in gaat, schoner is. Hierdoor zijn de intervallen voor onderhoud aan het luchtfilter langer, wat tot een hogere beschikbaarheid en productiviteit leidt. Verder heeft Doosan bescherming voor het interieurluchtfilter toegevoegd en de filters voor de airconditioning aangepast zodat het vervangen ervan gemakkelijker is.  

Alle huidige opties, waaronder smalle rupsen, korte en lange armen, rupsplaten en hydrauliekleidingen zijn op de nieuwe DX225LC-5 leverbaar. Er is ook een nieuwe Trimble-ready-optie beschikbaar, die snellere en eenvoudigere installatie van onderdelen van het 2D of 3D nivelleersysteem van Trimble® mogelijk maakt zonder lassen, opnieuw verven, boren of demonteren.

Ga voor meer informatie over Doosan bouwmachines naar de website: www.doosanequipment.eu