Snelscan voor ontwerp van speelplek

Artikel delen

Met de lancering van De Spikkel biedt OBB Speelruimtespecialisten een praktische snelscan voor  ontwerp en inrichting van een speelplek. Wie De Spikkel toepast, ziet snel wat er nog ontbreekt in het ontwerp en of echt rekening is gehouden met wat kinderen wél leuk vinden. De tekortkomingen dwingen tot inspiratie om meer speelwaarde toe te voegen. Einde van de onbespeelde speelplek!
 
De Spikkel toetst een speelplek zodat vóór de aanleg al duidelijk is of er genoeg verschillende speelmogelijkheden zijn. Is er op de speelplek genoeg en geschikte ruimte voor verschillende speeltypes? Is er variatie in spelvormen? Is er voldoende uitdaging? …. Via een snel in te vullen vragenlijst krijg je als beheerder of ontwerper snel inzicht in welke mogelijkheden er voor een speelplek zijn en of er aan alle doelgroepen is gedacht.
 
Naar de kern van spelen
Met bijvoorbeeld de vraag ‘Is er ruimte voor verschillende speeltypes?’, wordt ruimte geclaimd voor de doelgroepen schouwer, rauwer, bouwer en dauwer. Is er voor elk wat wils in het nieuwe ontwerp? In De Spikkel worden in diverse domeinen vragen gesteld om snel tot een evenwichtig overzicht te komen. Met de uitkomsten kan een beheerder of ontwerper beter voorbereid tot een plan van aanpak komen.
Een wordcloud inspireert de gebruikers om te kijken of alle speel- en verblijfmogelijkheden zijn meegenomen in de analyse. Met De Spikkel voorkom je dat er eenzijdig speeltoestellen worden geplaatst, zonder rekening te houden met wensen van de gebruikers en de omgeving.
 
Vier versies
Er is een Spikkel voor een centrale speelplek, voor een steunplek, voor een informele speelplek en voor een bovenwijkse speelplek. De vragen zijn hetzelfde, maar voor elk doel kan er een andere score uitkomen. ‘Zo kom je met De Spikkel van een weiland met speeltoestellen naar een echt speellandschap’, stelt Johan Oost van OBB Speelruimtespecialisten. Hij biedt ook aan om gratis en vrijblijvend (concept)speelruimteontwerpen te toetsen (die ingezonden kunnen worden via Spikkel@obb-ingenieurs.nl) of dit onderwerp in regiobijeenkomsten van gemeenten te presenteren.
 
De Spikkel inclusief instructievideo met uitleg is voor ontwerpers, gemeenten, opdrachtgevers en leveranciers gratis te downloaden via www.obb-ingenieurs.nl/Spikkel.