Rivierpark Nijmegen wint de Nederlandse Bouwprijs

Artikel delen

Het rivierpark Nijmegen heeft de Nederlandse Bouwprijs 2017 gewonnen in de categorie Civiele Kunstwerken. Bij het waterveiligheidsproject ‘Ruimte voor de Waal’ van H+N+S Landschapsarchitecten werd de aanleg van een nevengeul om het waterpeil in de rivier te verlagen, gecombineerd met een uniek Rivierpark. Hierdoor is Nijmegen beter beschermd tegen hoogwater, maar is er ook in het hart van de stad een bijzonder rivierpark ontstaan met een eiland in de Waal.
Blikvangers zijn de vijf bruggen, waarvan er twee door het Belgische Ney + Partners werden ontworpen. De jury constateert dat ‘Nijmegen erin is geslaagd met groot vakmanschap een enorme meerwaarde voor stad en ommelanden te creëren’. Het project Ruimte voor de Waal maakt deel uit van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier om Nederlands rivierengebied beter te beschermen tegen hoogwater. Ruimte voor de Waal is uitgevoerd door de bouwcombinatie i-Lent (Dura Vermeer en Ploegam) in opdracht van Rijkswaterstaat en de gemeente Nijmegen.