Zevenaar plaatst Smartflower voor duurzame energie

Artikel delen

Als de zon opkomt, vouwt de Smartflower zich vanzelf uit. Wordt het donker, dan sluit het opklapbare zonnepaneel automatisch. Net als een echte bloem. De ‘bladeren’ van de Smartflower hebben echter een oppervlakte van achttien vierkante meter en zijn volledig met zonnepanelen bedekt.
 
Onlangs is de Smartflower in Zevenaar geïnstalleerd op het bedrijventerrein 7Poort, naast college de Liemers. Ziut, gespecialiseerd in slimme toepassingen voor de openbare ruimte, verzorgde de installatie. Het bijzondere van deze innovatie is dat deze, in vergelijking met statische dakinstallaties, vroeger start met het opwekken van stroom. De Smartflower beschikt over twee assen, waardoor de waaier in de loop van de dag met de zon mee draait en zo optimaal gebruik maakt van de beschikbare zonne-energie. Na de laatste zonnestralen vouwt de Smartflower zich automatisch op in veiligheidspositie. De stroomvoorziening wordt gelijkmatiger gehandhaafd en er wordt efficiënt gebruik gemaakt van de laatste zonnestralen om de stroombehoefte vroeg op de avond te ondervangen. Hierdoor is de opbrengst 40% hoger dan bij gewone panelen. De Smartflower produceert circa 4.000 kWh. Dit is het gemiddelde complete jaarverbruik van een Europees huishouden. 
Zevenaar neemt het inklapbare zonnepaneel binnenkort officieel in gebruik. De stroom die met de Smartflower wordt opgewekt, gaat overdag naar het elektriciteitsnet. 's Avonds wordt de stroom van het inklapbare zonnepaneel gebruikt om de fietstunnel onder de spoorlijn te verlichten.
 
Ziut BV, www.ziut.nl