Intelligente verkeersoplossingen voor Maastricht

Artikel delen

Dynniq gaat in 2017 intelligente verkeersregelingsinstallaties plaatsen in Maastricht in opdracht van Maastricht Bereikbaar. De samenwerking past bij de gemeenschappelijke doelstelling om met behulp van slimme verkeersoplossingen de bereikbaarheid, doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid in drukke steden en regio’s te verbeteren.
 
De intelligente verkeersregelingsinstallaties (iVRI’s) faciliteren zowel de traditionele verkeersregeltechniek als de coöperatieve en connected technologie. Dat betekent dat het verkeer in de nabije toekomst direct kan communiceren met de verkeerslichten. Verkeerslichten zijn straks in staat aankomend verkeer te ‘herkennen’ en kunnen worden afgestemd op verkeersstromen en verkeersintensiteit, waardoor weggebruikers hun route veiliger, sneller en duurzamer kunnen afleggen. De samenwerking met Dynniq maakt Maastricht tot één van de koplopers in Nederland. Dynniq zal de eerste iVRI’s uitvoeren voor eind 2017, te beginnen met het kruispunt van de Nieuwe Limmerderweg met de Hoekerweg. Overige installaties worden in de loop van 2018 geplaatst.
 
Talking Traffic
Binnen het Partnership Talking Traffic, een publiek-privaat samenwerkingsverband, werken Dynniq, de regio Maastricht, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en tal van andere decentrale overheden en marktpartijen aan innovatieve verkeerstoepassingen. Het partnership heeft de ambitie om voor het eind van dit jaar 1.268 VRI’s (een kwart van het totale aantal VRI’s in ons land) te vervangen door iVRI’s. De bedoeling is dat de overige VRI’s (in totaal 5.000 in Nederland) in de komende jaren zullen worden aangepast.
Katya Ivanova, programmamanager van de publiek-private samenwerkingsorganisatie Maastricht Bereikbaar: ‘Ons doel is om uiteindelijk alle huidige VRI’s om te bouwen naar iVRI’s en smart mobility verder uit te rollen binnen Maastricht en ook Zuid-Limburg.’ Haye Mensonides, commercieel directeur mobility bij Dynniq: ‘Binnen het Partnership Talking Traffic ontwikkelt Dynniq de adaptieve netwerkregeling ImFlow, een slim algoritme dat de voordelen van voertuig- en verkeersafhankelijk regelen combineert. De beschikbare data en de iVRI’s zijn de sleutel tot een efficiënte verkeersafhandeling.’