Groene oase in de binnenstad

Artikel delen

Rotterdam heeft in vergelijking met andere steden veel groen, maar de binnenstad wordt toch als weinig groen ervaren. In 2015 besloot de gemeente daarom dat het Grotekerkplein het nieuwe Stadspark in de binnenstad wordt. Onlangs heeft wethouder Eerdmans het park officieel geopend.
Er is hard gewerkt om het plein rondom de Laurenskerk om te toveren tot Stadspark. Vanaf heden kan dus iedereen komen genieten van al het groen en de rust die het Stadspark te bieden heeft. Een beetje luieren, een boekje lezen of lekker op het terras zittend uitkijken over het water. Midden in de drukte van het bruisende Rotterdam is het park een oase van rust. Het nieuwe Stadspark biedt ook praktische oplossing met het oog op klimaatverandering. Zware buien komen in de toekomst steeds vaker voor. De kans op wateroverlast neemt daarom toe. Het regenwater in het Stadspark wordt tijdelijk vastgehouden onder het plein om ervoor te zorgen dat het riool niet overbelast wordt. Het vergroenen van het plein zorgt voor verkoeling tijdens hete perioden. Onder het grasveld ligt een zogenoemde lavakoffer. Dit is een laag lavagesteente die het regenwater vertraagd afgeeft aan de grond eromheen. Zo wordt het regenwater in de omgeving in de bodem opgenomen in plaats van afgevoerd door het riool.