Van Groene Woestijn naar biodiversiteit

Artikel delen

Op donderdag 28 september presenteert Op Hodenpijl de bijeenkomst de Groene Woestijn, in samenwerking met Vrienden van SEKEM. Met bijzondere sprekers en een dialoog over hoe Midden-Delfland meer biodiversiteit kan krijgen.
 
De landbouw van Midden-Delfland is eenzijdig op veeteelt gericht. De bodem is daardoor te rijk. De mest, van koeien en kunstmest, vindt zijn weg naar de polderweides en in de bodem. Met als gevolg dat er vooral veel raaigras groeit en er te weinig ruimte is voor bloemen, kruiden, vogels, hommels en bijen. Voor de verscheidenheid in landbouw, flora en fauna (biodiversiteit) is het nodig om een minder rijke grond te krijgen. Op Hodenpijl zet zich, door deze avond te organiseren, in voor het ontwikkelen van een perspectief met meer diversiteit.
 
Sprekers en panel
Speciale gast is Helmy Abouleish van SEKEM (SEKEM is een in 1977 door Ibrahim Abouleish opgericht fair-tradebedrijf in Egypte). Voor deze avond is het SEKEM-project een bijzonder voorbeeld. Het Egyptische project verkreeg wereldwijde bekendheid door toekenning van de Alternatieve Nobelprijs ‘the Right Livelihood Award’. De prijs werd toegekend doordat het project op een succesvolle manier onderwijs en landbouw samenbrengt in een gemeenschap in de Nijldelta. Helmy Abouleish van SEKEM vertelt hoe dit een voorbeeld kan zijn voor de wereld, Nederland en daarmee ook de polders in Midden-Delfland.
Volkert Engelsman van EOSTA, distributeur van biologisch & eerlijk fruit, deelt zijn kennis over duurzame, veelzijdige landbouw en het tot bloei brengen van een gemeenschap. Ook Deborah Post van Honey Highway is één van de sprekers. Ze laat zien hoe polders weer tot bloei kunnen komen, de weg van raaigras naar kruiden- en bloemenzee.
De avond wordt besloten met een paneldiscussie over de mogelijkheden om tot een vruchtbaarder gebied te komen. Panelleden zijn lokale wethouder Govert van Oord, bodemdeskundige Peter de Groot, Peter v.d. Kooij (lokale bio-boer), Tilly Post van Op Hodenpijl en Helmy Abouleish. Interviewer is Felix Rottenberg.
 
Informatie
Datum: 28 september. Aanvang bijeenkomst: 20.00 uur. Entree: gratis. Incl. maaltijd: € 20,-. Kaarten verkrijgbaar via www.ophodenpijl.nl. Meer informatie over SEKEM: www.sekem.com.
 
Op Hodenpijl is gevestigd aan de Rijksstraatweg 20/22 in Schipluiden (vlakbij Delft) en beschikt over 100 parkeerplaatsen.