Krachtige vorkheftruck

Artikel delen

Materieel

Hyundai Construction Equipment lanceert zijn nieuwste all-round dieselvorkheftruck: de compacte, maar krachtige 160D-9L. Dit nieuwe model vervolledigt het gamma tussen de 160D-9 en de 180D-9. De heftruck heeft een groter laadvermogen, is nog veiliger en kostenefficiënter en biedt meer comfort voor de machinist.
 
De nieuwe 160D-9L heeft een hefcapaciteit van 16.000 kg (16 ton) en een lastzwaartepunt van 1.200 mm: het chassis is even groot als dat van de 180D-9 van 18 ton. Dit nieuwe model is bovendien 30 cm korter dan de 180D-9, wat een groot voordeel is in beperkte werkomgevingen.
De machine wordt aangedreven door een krachtige Cummins QSB6.7 motor van 122 kW/2300 tpm voor geoptimaliseerd brandstofverbruik. Speciaal ontworpen voor uitdagend werk, komt deze machine uitstekend tot zijn recht bij het verplaatsen van containers en volumineuze, zware materialen, zoals gezaagd hout, timmerhout, betonproducten en staalproducten.
De Stage IV-compatibele Cummins-motor heeft een ultralage emissie. De motor maakt gebruik van een dieseloxidatiekatalysator en een selectieve katalytische reactor (SCR), waarbij AdBlue als toevoeging wordt gebruikt om Stage IV-emissies te behalen. Deze combinatie van DOC en SCR beperkt de uitvaltijd, wat zorgt voor een verhoogd gebruiksgemak. Andere voordelen van de krachtige motor zijn een aantrekkelijke acceleratie, betere prestaties op hellingen en een hogere snelheid op oneffen terrein.
 
Hoogtechnologische systemen
De combinatie van een volautomatische ZF-transmissie en een Kessler-vooras zorgt ervoor dat de 160D-9L gemakkelijk is in gebruik en schakelen moeiteloos gaat. De machine is uitgerust met een hydraulisch lastdetectiesysteem. De pompen met variabel slagvolume van Bosch Rexroth zorgen ervoor dat de machinekracht efficiënter wordt gebruikt, waardoor het brandstofverbruik wordt verlaagd. Dit komt neer op een energiebesparing van 5 – 10% naargelang van de toepassing.
 
Ergonomie en productiviteit
De nieuw ontworpen cabine biedt uitstekend zicht rondom en voldoende ruimte, zodat de machinist comfortabel kan werken. Ook het geluidsniveau binnen de cabine wordt gereduceerd. De pedalen zijn nog beter gepositioneerd en de stuurkolom kan worden versteld, voor meer zit- en rijcomfort van de machinist tijdens het werken. Daarnaast is de geveerde stoel ergonomisch ontworpen en beschikt deze over gewichtsaanpassing.
 
Geavanceerde veiligheidsfuncties
De machine is standaard voorzien van een snelheidsbegrenzer, die eenvoudig via het display van de machine kan worden geprogrammeerd voor een soepele en veilige werking. Afhankelijk van de toepassing kan de machinist de motorstand instellen met een snelle verstelling van de schakelaar op het zijpaneel. De modus STD (standaard) zorgt voor brandstofbesparing wanneer de machine licht werk verricht. De POWER-modus is bedoeld voor zwaar werk en voor werk op hellingen.
De druk in de hefcilinder kan worden gecontroleerd door een optionele lastindicator voor berekening van het gewicht op de vorken. De last wordt op het display vermeld. Bij overbelasting waarschuwt een geluidssignaal de machinist en geeft het display het gewicht van de lading rood knipperend weer.
Bij gebruik van triplex-masten biedt de geoptimaliseerde plaatsing van de hefcilinder de machinist bovendien een bredere zichthoek. De panoramaspiegel biedt een duidelijk verbeterd zicht bij achteruitrijden. Optioneel is ook nog een achteruitrijcamera met maximaal 4 camera’s per zijde leverbaar. De plaatsing van de spiegels van de 160D-9L werd verbeterd, wat resulteert in een veiliger gebruik van de machine.
Via het geavanceerde digitale LCD-kleurenscherm blijft de machinist niet alleen op de hoogte van algemene operationele gegevens, maar ook van veiligheidswaarschuwingen. Bovendien wordt bij achteruitrijden automatisch de optionele achteruitrijcamera ingeschakeld, zodat er veilig kan worden gemanoeuvreerd.
Om te voorkomen dat de machine door onbevoegd personeel wordt bediend en om de machine te beschermen tegen diefstal, is de truck voorzien van een startbeveiligingsfunctie. Deze vereist persoonlijke activering met een toegangscode. Andere antidiefstalmaatregelen zijn de afsluitbare brandstofklep (tegen brandstofdiefstal) en de optionele tankdop. Op de 160D-9L wordt het nieuwe elektrische handremsysteem gecombineerd met een anti-terugrolfunctie. Deze functie is gekoppeld aan het bestuurderdetectiesysteem (OPSS). Door de handrem automatisch te activeren als de machine op een helling van meer dan 3 graden tot stilstand komt, voorkomt deze functie dat de machine de helling afrolt. De machinist kan eenvoudig verder rijden door gas te geven. De blokkering wordt dan opgeheven zonder dat de wielen doorslippen.
 
Snel en eenvoudig onderhoud
De 160D-9L beschikt over een elektrohydraulisch cabinekantelsysteem, voor eenvoudige toegang tot alle hoofdonderdelen en gemakkelijk, snel onderhoud van alle aandrijflijnonderdelen. De grote motorkap geeft monteurs gemakkelijk toegang tot het motorcompartiment, zodat dagelijks onderhoud snel en efficiënt kan worden uitgevoerd. De 160D-9L is uitgerust met een geavanceerd digitaal LCD-kleurenscherm dat de machinist niet alleen op de hoogte houdt van algemene operationele gegevens, maar ook van veiligheidswaarschuwingen en snelheidslimieten. Alle instellingen van de machine kunnen worden beheerd via het LCD-scherm, dat is voorzien van probleemoplossingstools. Op die manier kan de uitvaltijd gereduceerd worden en is het gebruik van een laptop voor het uitvoeren van diagnose en reparaties minder vaak vereist. Het dashboard is duidelijk ingedeeld en alle functies zijn gecentraliseerd voor optimaal gebruiksgemak.
De motor en het koelsysteem worden tegen vervuiling beschermd door kappen op de achterbanden. Als de machine wordt gebruikt in een vuile, stoffige omgeving, is optioneel een extra beschermplaat voor de onderzijde leverbaar. Verkrijgbare mastopties zijn 3 – 7 m duplexmasten en 3 – 7 m triplexmasten. Alle masten bieden maximaal zicht aan de machinist.
De nieuwe vorkheftruckserie van Hyundai wordt geleverd met een volledige fabrieksgarantie van twee jaar/3000 uur. Optioneel zijn er diverse opties voor uitgebreide garantie beschikbaar. De klimaatregelingsapparatuur van deze machine bevat het gefluoreerde broeikasgas HFK-134a als koelmiddel (aardopwarmingsvermogen = 1430). Het systeem bevat 0,55 kg koelmiddel met een CO2-equivalent van 0,7865 metrische ton.
 
Hyundai Construction Equipment Europe
www.hyundai.eu