Nieuw asfaltmengsel zorgt voor minder tanken en CO2

Artikel delen

Verhardingen

Een nieuw ontwikkeld asfaltmengsel zorgt voor 2% minder brandstofverbruik en CO2-uitstoot. Dat bleek na literatuurstudies, onderzoek in het lab en testen op een proefvak. Per kilometer provinciale weg met 15.000 auto’s per dag, kan dit op jaarbasis 8.000 tot 14.000 liter brandstof schelen en 22-38 ton CO2. TNO en Strukton Civiel (voorheen Ooms Civiel) deden in opdracht van de provincie Zuid-Holland onderzoek naar asfalt dat de rolweerstand van autobanden verlaagt.
 
Aan de start van het onderzoek heeft TNO in kaart gebracht welke eigenschappen van de weg van invloed zijn op de rolweerstand en brandstofverbruik van auto’s. Uit de literatuur bleek dat met name de textuur van het asfalt de rolweerstand bepaalt en dat deze door middel van de asfaltsamenstelling sterk geoptimaliseerd kan worden. Steven Mookhoek, Teamleider Road Research bij TNO: ‘Strukton Civiel en TNO onderzochten samen in het laboratorium welke samenstelling de rolweerstand verlaagde. Door bestaande asfaltmengsels aan te passen, is het Strukton Civiel gelukt onder meer de textuur van het oppervlak te veranderen. Daarbij is naast de rolweerstand ook gekeken naar andere belangrijke eigenschappen van asfalt, zoals geluid (leefbaarheid) en stroefheid (veiligheid).’
Strukton Civiel ontwikkelde daarnaast een praktische methode om de rolweerstand te kunnen meten. Na verschillende testen in het laboratorium is het beste mengsel in oktober 2016 aangelegd in een proefvak van 200 meter op een privéterrein in Hoorn, voor de eerste praktijkmetingen.
 
De resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat het geoptimaliseerde mengsel de rolweerstand verlaagt met 10%, waardoor er per voertuig 2% minder brandstof wordt verbruikt en er 2% minder CO2 wordt uitgestoten. Op een provinciale weg van 1 km lang scheelt dit gemiddeld zo’n 30.000 kg CO2 per jaar. Dat staat gelijk aan de CO2-uitstoot van vijf huishoudens in één jaar tijd. Voor de automobilisten levert dit een collectieve besparing van 11.000 liter brandstof per jaar. Daarnaast blijkt dat het nieuwe asfaltmengsel ook nog eens een positief effect heeft op de geluidreductie en stroefheid van het wegdek. De provincie overweegt om in nieuwe aanbestedingen deze functionele eigenschappen van asfalt uit te vragen.