Nieuwe velkop voor bomendienst

Artikel delen

Gierkink Machine Techniek heeft een nieuwe velkop ontwikkeld, speciaal voor de bomendienst. Een velkop is een houtgrijper met zaagfunctie en een kantelbaar frame om ook staande bomen te kunnen zagen. Dit kan tot een maximale veldiameter van 50 cm.
 
De GMT050 velkop kan aan een normale autolaadkraan gemonteerd worden. Deze is ideaal om bomen in de stad weg te halen met minimale impact voor de woonomgeving. Dit komt omdat de velkop gemonteerd is aan de laadkraan van de container vrachtwagen, die toch al in de straat moet komen om het hout op te halen. Zo wordt de inzet van een hoogwerker of mobiele kraan overbodig.
De vrachtwagen wordt direct naast de om te zagen boom geparkeerd en met de velkop kunnen dan vanuit de boomkroon stukken hout uitgezaagd worden en direct in de container geladen worden. Het hout raakt de grond dus niet eens. Zo wordt stuksgewijs de boom kleiner gezaagd, totdat er een kale stam overblijft. Deze wordt dan door de velkop boven vastgehouden en door een man met de motorzaag losgezaagd. Hierna wordt ook de boomstam zonder valschade direct in de container geladen.
Het innovatieve aan de GMT050 is dat deze zonder extra leidingen en of besturing aan de grijperfunctie van de kraan is te monteren. De velkop GMT050 kan ook ingezet worden als alleen grijper zodat de afgezaagde stukken hout ook gelost kunnen worden. Door deze nieuwe werkmethode wordt overlast tot een minimum beperkt en er is ook een grote besparing te halen op de inzet van materieel en personeel.
 
Gierkink Machine Techniek, www.gmt-equipment.com