Ook aanloop naar de brug mag mooi zijn

Artikel delen

Bruggen zijn nadrukkelijk aanwezig in het landschap en in de openbare ruimten. De brug vervult niet alleen een praktische functie, maar draagt ook de symboliek van verbinden. Nieuwe bruggen moeten er bovendien mooi uitzien en in harmonie zijn met hun omgeving; het architecturale aspect is belangrijk. Dit geldt ook voor de landhoofden en toegangswegen. Hiervoor biedt Texion vijf oplossingen, waarvan er twee meer in detail worden besproken. De oplossingen worden gebouwd volgens het principe van gewapende grond. Steven De Maesschalck van Texion verklaart hoe het werkt.
 
Gewapende grond
Het principe van het wapenen van grond werd op een wetenschappelijke onderbouwde wijze in de praktijk gebracht door de Franse ingenieur Henri Vidal en beschermd door zijn octrooi, gedeponeerd in 1963. Anders dan bij een gewichtsmuur, waar de stabiliteit wordt verkregen door het eigen gewicht van de kering, doet gewapende grond beroep op de interne wrijving van de aanvulling, overgedragen naar de typische wapeningsstroken.
 
Landhoofd en opritten
Texions’ systeem MacRes is een totaaloplossing, bestaande uit verticaal geplaatste betonnen panelen, verankerd aan geostrips. De Paraweb geostrips van Texion zijn gemaakt van bundels polyestergarens, omhuld met een polyethyleen coating. De vezels worden bij de productie in parallelle bundels gelegd en ingebed in een laag polyethyleen. Naast de zeer hoge sterkte bieden de geostrips uit polyester een hoge E-modulus en uitstekende kruip eigenschappen; een gedroomde combinatie voor het wapenen van grond.
De prefab panelen van 1,5 x 1,5 meter worden aangeleverd met ingestorte kunststof verankeringsbeugels. Door deze ringen weeft de aannemer de Paraweb geostrips. Deze worden naar achteren opgespannen en vastgezet met virtuele U-ankers. Het bijwoord ‘virtueel’ wordt nadrukkelijk gebruikt, omdat deze verankering niet in rekening wordt gebracht bij de stabiliteit. Het betreft een uitvoeringsmethode. De echte verankering gebeurt door de wrijving die ontstaat tussen de grond en de kunststof banden. Er komt weinig druk op de betonnen panelen, omdat de inwendige wrijving van het massief inmiddels zo groot is geworden dat het bijna op zichzelf blijft staan. Bij de bouw van MacRes wanden wordt technische ondersteuning geboden bij ontwerp en de uitvoering. Steven De Maesschalck geeft meteen een primeur: na vijf referenties in België met de standaardversie met verticale wanden, staan de eerste wanden met helling 75° klaar voor uitvoering. Bovendien hebben deze architectonische betonpanelen een basaltstructuur en -kleur.
 
Steile groene helling
Indien de ontwerper de steile helling een groen aspect wil geven, bieden Green Terramesh (GTM) elementen een elegante oplossing. Dit stalen vlechtwerk wordt gemaakt van dubbel getorste staaldraad en geokunststof. Het horizontale deel van het stalen vlechtwerk doet dienst als grondwapening volgens het principe van gewapende grond. De dagzijde wordt rechtgezet, de voorgevormde beugels maken de hoek met het horizontaal vlak bijvoorbeeld 70°. Dus geen gedoe met bekistingen aan de buitenkant van het talud.
Essentieel bij het bouwen met gewapende grond hoort een goede verdichting in lagen. Hierbij is de dikte een geheel deel van de hoogte van het element. Typisch voor GTM is H = 0,76 cm. Als de achterliggende grond is afgewerkt, wordt het hoogste deel van de voorzijde van GTM teruggeplooid, waarna de volgende laag wordt aangebracht. De grond zit nu opgesloten in een omslag. Onder deze helling van 70° kan de begroeiing zich goed ontwikkelen.
 
Levensduur
Zowel MacRes als Green Terramesh structuren worden gebouwd voor een levensduur van > 120 jaar. De staaldraad van GTM wordt eerst beschermd door een Zink Aluminium legering, daarna door een kunststof coating van PVC (polyvinylchloride) of PA (polyamide). De polyester kabels van Paraweb zijn omhuld met een polyethyleen coating. Het BBA (British Board of Agrément) certificaat geeft de minimaal toe te passen veiligheidsfactoren voor ontwerpen met MacRes.