Bobcat machines op Europa’s grootste supercross baan

Artikel delen

In moeilijke omstandigheden heeft het evenementenbedrijf JLFO Europa’s grootste supercross baan ooit aangelegd met Bobcat machines. JLFO legde het circuit voor de Parijse SX-wedstrijd van het Franse ‘SX TOUR’ supercross kampioenschap aan in de veelzijdige U Arena. Dat is een nieuw stadion in het aan de rand van Parijs gelegen Nanterre, geopend in oktober 2017.
 
Het evenement werd al meer dan 30 jaar gehouden in het Palais Omnisports in Parijs Bercy. Drie jaar geleden verhuisde het evenement naar het Pierre Mauroy-stadion in Villeneuve d'Ascq.
Voor de aanleg van het circuit voor de SX-wedstrijd in Parijs op 18-19 november, zetten de JLFO-teams een reeks machines in waaronder drie Bobcat compactladers, een Bobcat compacte graafmachine en een Doosan mobiele graafmachine, waarmee bijna 4.000 m3 grond verplaatst en vormgegeven werd.
 
JFLO, specialist in supercross circuits
JLFO, gevestigd in La Bastide-l’Eveque in Frankrijk, is gespecialiseerd in het organiseren van evenementen in de auto-, motor- en quadbike-sector. Met meer dan 200 grote evenementen op zijn naam heeft JLFO een sterke reputatie opgebouwd in de aanleg van off-road circuits voor auto-, motor- en quadbikeraces, alsook in de afhandeling van de hele logistiek die gepaard gaat met dit soort evenementen.
Het werk van de Bobcat en Doosan machines in Parijs vloeit voort uit de Supercross SX-evenementen die de laatste drie jaar gehouden werden in Rijsel, waar de JLFO-teams een serie Bobcat machines hadden gebruikt om een bijzondere uitdaging aan te gaan: het aanleggen van het circuit in drie dagen tijd en het afbreken ervan in één nacht. In deze situatie moesten met grote vaardigheid duizenden kubieke meters grond worden verzet, terwijl er tegelijkertijd grasoppervlakken moesten worden beschermd.
De uitdaging van de aanleg van het circuit voor de Supercross SX in de U Arena in Parijs was net zo immens. De deadlines waren dezelfde: drie nachten voor het opbouwen van het circuit en één nacht om het weer af te breken. Ten eerste moesten het gazon en de aarde worden beschermd tijdens het weekend. De aanleg van het circuit moest ook 's nachts worden uitgevoerd door de teams in Nanterre. Drie nachten lang waren de JLFO-teams dus bezig met het leveren van de aarde en vormgeven van de hobbels en andere obstakels die nodig waren voor het circuit. De supercross baan was klaar op de donderdag vóór het evenement, zodat op vrijdag de testritten konden plaatsvinden. De grootste uitdaging was het afbreken van het circuit in één nacht, van zondag op maandag. Er werden niet minder dan vijf grondverzetmachines gebruikt, waaronder een Bobcat E62 compacte graafmachine, twee Bobcat T870 laders, een Bobcat T650 lader en een Doosan DX165W-5 mobiele graafmachine.
 
Bijna 4.000 m3 aarde
De hoeveelheid aarde die gebruikt werd om het circuit klaar te maken was enorm: bijna 4. 000 m3 op een grondoppervlak van 10.000 m2. De aarde werd met tien 20 tons-trucks getransporteerd vanuit een locatie in Aubervilliers, op zes kilometer afstand van de U Arena. Vervolgens werd deze aarde in vijf lagen uitgespreid door de Bobcat compacte graafmachines en laders, om de hobbels en dalen in het circuit vorm te geven. Alleen de freestylebump was een intrinsiek aanwezige structuur – wat ongeveer 400 m3 grond bespaarde – die echter wel met aarde moest worden bedekt.
Jean-Luc Fouchet, stichter en directeur van JLFO, legde uit: "Met onze drie Bobcat T650 en T870 laders en de Bobcat E62 compacte graafmachine kunnen we uiterst efficiënt werken. Als je een bult in het circuit maakt, kun je erop klimmen en hem aanduwen. We kunnen hem moduleren zonder een andere machine nodig te hebben. Met compacte rupsladers kun je snel naar achteren bewegen, de vorm bekijken en deze waar nodig bijwerken."
De Bobcat T870 laders zijn de grootste laders die dit merk ooit heeft geproduceerd. Om het kunststukje van het aanleggen en afbreken van het circuit in zo’n korte tijd te leveren, gebruikte JLFO drie ervaren Bobcat bestuurders. Gedurende het evenement gingen de Bobcat laders en compacte graafmachines aan het werk voor regelmatige reparaties aan het circuit na de races.
De klus van het aanleggen van het SX-circuit in Parijs in drie nachten, en het afbreken ervan de laatste nacht, werd geklaard door een team van in totaal 70 mensen. Het evenement werd op zaterdag en zondag bijgewoond door meer dan 40.000 toeschouwers. Als operationele partner nodigde Bobcat een aantal klanten uit om de show in het weekend bij te wonen.
Het team werd opnieuw gemobiliseerd op maandag 20 november in Lyon, voor de volgende etappe van het SX Tour-kampioenschap. Behalve in Lyon en Parijs fungeert Bobcat ook als partner van JLFO bij de aanleg van supercross circuits voor de evenementen in Montpellier en Amnéville die onderdeel zijn van het kampioenschap.
 
 
Bobcat, www.bobcat.eu