Intelligent groendak in Antwerpen

Artikel delen

Het eerste intelligente groendak van België ligt in Antwerpen. Op het dak van het vergadercentrum van beweging.net wordt – op basis van het weerbericht – regenwater opgeslagen in het groendak of afgevoerd naar het riool. Dit blauwgroene dak voorkomt zo wateroverlast tijdens intense regenbuien. Het dak komt tot stand door een samenwerking van KU Leuven en het Franse bedrijf Vegetal I.D., met beweging.net en de stad Antwerpen. Door breed in te zetten op innovaties als deze hopen de partners steden weerbaarder te maken tegen klimaatverandering. De gevolgen van de opwarming van de aarde laten zich extra hard voelen in steden. Het dak heeft een regelbare uitstroom naar de riolering. Hierdoor kan het dak water langer vasthouden in droge perioden, terwijl het ruimte voor wateropslag vrijmaakt wanneer een hevige bui voorspeld wordt. Er is dus meer buffering beschikbaar op het juiste moment, met minder overstromingen als gevolg. Maar het dak blijft ook langer groen en kan een verkoelend effect hebben op de omgeving door verdamping.
 
Vegetal ID
www.vegetalid.fr