CityTrees zuiveren Amsterdam

Artikel delen

In 2018 start de gemeente Amsterdam een proef met acht CityTrees in de Valkenburgstraat. Dit is qua luchtkwaliteit éen van de ‘smerigste’ straten van de stad.
 
De leverancier verwacht dat fijnstof en stikstofdioxide in de lucht na een jaar met een kwart zijn verminderd. Een CityTree is een boom met panelen van biotechfilters die de luchtkwaliteit meetbaar moeten verbeteren. De filters bestaan uit een bepaalde mossoort die fijnstof, stikstofoxiden en CO2-equivalenten absorbeert. Een CityTree kan net zoveel lucht zuiveren als 275 échte bomen. Na Parijs en Berlijn, waar al meerdere CityTrees staan, is Amsterdam de eerste stad met een proefopstelling van acht panelen in één straat. Wethouder Litjens denkt dat bij succes van de proef de CityTree ook kan bijdragen aan andere knelpunten in de stad op het gebied van luchtkwaliteit. De CityTrees krijgen plaats aan beide kanten van de Valkenburgstraat, met een onderlinge afstand van 80 meter. De panelen zijn 4 meter breed en 3 meter hoog. Geïntegreerde Internet of Things-technologie faciliteert real-time omgevingsgegevens zoals temperatuur en statusinformatie. Deze informatie is af te lezen via een QR-code op de CityTree.
 
CityTrees
www.greencitysolutions.de