‘Biobankjes’ in Haarlemmermeer

Artikel delen

Bio Bound en de gemeente Haarlemmermeer hebben Griekspoor opdracht gegeven voor de plaatsing van twaalf bankjes gemaakt van 50% lokaal geproduceerd Olifantsgras en gerecyclede reststoffen. De ‘biobased’ bankjes zijn hierdoor 57% minder belastend voor het milieu dan betonnen bankjes.
 
Bio Bound produceert milieuvriendelijker straatmeubilair, dat dezelfde mogelijkheden biedt als producten van traditioneel beton: sterk, duurzaam en veel keuze uit vormen, kleuren, afmetingen, afwerkingen en deklagen. Het verschil is echter het effect op het milieu. Het bijzondere is dat het nieuwe straatmeubilair in Haarlemmermeer tot 75% gemaakt is van gerecyclede reststoffen én een unieke grondstof van eigen bodem.
 
57% minder belastend voor milieu
Naast dit gerecyclede betonpuin bestaan de biobanken namelijk voor 50% uit Olifantsgras, afkomstig van de weilanden rond Schiphol. Dit lichtere en dus makkelijker te vervoeren en te verwerken gras vangt fijnstof af én zorgt voor een reductie van CO2 in de lucht. Het straatmeubilair is hierdoor 57% minder belastend op het milieu dan normaal beton. De bankjes voldoen volledig aan het principe van de circulaire economie, waarbij producten en grondstoffen hergebruikt worden en hun waarde houden.
Op de dag van de duurzaamheid zijn de eerste twee banken geplaatst op het Raadhuisplein voor het gemeentehuis in Hoofddorp. De overige tien banken komen nabij de jeu de boulesbaan aan de Zernikehof in Badhoevedorp, bij de nieuwe buurttuin Wilg en Es in Zwanenburg en nabij het plantsoen nabij de Lidl, bij de schooltuin Floriande in Hoofddorp en ter hoogte van de rotonde aan de Westerdreef/Venneperweg in Nieuw-Vennep.
 
Griekspoor, www.griekspoor.nl