Stad van de toekomst is groen

Artikel delen

Met de ondertekening van De Groene Stad Charta eind 2017 in het Haagse VNO-NCW-gebouw door vooraanstaande bestuurders en ondernemers, heeft ‘Groen Nederland’ een groene voorhoede.
 
VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer manifesteerde zich als woordvoerder van deze voorhoede. “Er komen tot 2030 één miljoen mensen bij in ons land, voor een groot deel in de steden. Als we niets doen ‘versteent’ de stad. Dat moeten we voorkomen met de aanleg van meer groen. Zo maken we de stad bovendien aantrekkelijker en gezonder.”
Die boodschap bracht Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, bij de introductie van De Groene Stad Charta. Omdat De Boer onverwacht verhinderd was, werd zijn toespraak in de hal van het VNO-NCW-gebouw uitgesproken door de directeur Economische Zaken van VNO-NCW, Jeroen Lammers. Volgens de initiatiefnemers vormt de aanleg van groen te vaak het sluitstuk van de ruimtelijke inrichting. Nog even een sprietig boompje hier of een kleine vijver daar, maar zonder dat er echt over is nagedacht. Groen brengt de temperatuur in de stad in hete maanden aanzienlijk naar beneden (tot wel 5 graden Celsius). Ook wordt fijnstof verminderd, CO2 gebufferd en kan groen het geluid met wel 5 decibel reduceren. Investeren in stedelijk groen betaalt zich daarnaast terug in de waardeontwikkeling van woningen en minder wateroverlast bij hevige regenval.