Weerspecial 2017-2018

Artikel delen

De winter slaat deze week hard toe in de Lage Landen. Vorst, kou en sneeuw kunnen uw bouwproces behoorlijk beïnvloeden. Daarom brengt Bouwend Nederland de digitale versie van de Weerspecial 2018 uit. De weerspecial is bedoeld om bedrijven in de bouw- en infrasector te ondersteunen bij het ondervangen van risico’s die samenhangen met het weer. In deze special staat daarom veel (achtergrond) informatie en praktische tips die van pas kunnen komen in periodes met extreem weer.
 
Volgens het KNMI is het winterweer niet of nauwelijks te voorspellen. De Enkhuizer Almanak verwacht geen strenge winter maar wel goed winterweer in de tweede week van februari 2018. De afgelopen jaren verschilde het aantal vorstdagen per winter fors. De winter van 2009/2010 telde gemiddeld 29 vorstdagen en de winter van 2013/2014 telde er gemiddeld slechts 2. Van 2013 tot 2016 hebben we milde winters gehad: gemiddeld over 3 jaar ruim 5 vorstdagen. In 2016/2017 steeg het aantal vorstdagen weer.
Voor de lange termijn verwacht het KNMI dat er steeds minder dagen zullen zijn waarop de temperatuur lager is dan 0 graden. In de periode 1981 – 2010 waren dat er 58. Naar verwachting zijn dat er rond 2085 nog maar 8 tot 34.
Als het over het weer gaat, zijn ervaringen uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Dus wie het weet mag het zeggen. Feit is dat kou, vorst en sneeuw het bouwproces aardig dwars kunnen zitten. En dat kost tijd, geld en energie. Maar met de juiste maatregelen kan veel stagnatie en oponthoud voorkomen worden. In de weerspecial staat daarom veel (achtergrond)informatie en praktische tips die van pas kunnen komen in periodes met lastige weersomstandigheden.
 
Download de Weerspecial.