Top 15 bomen Gelderland

Artikel delen

De Bomenstichting heeft recent het begrip ‘Bomen van de Ereklasse’ geïntroduceerd. Daarin krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland een plaats.

Deze ‘toppers’ zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Iedere maand wordt de Top 10 van een provincie bekend gemaakt. In november was de beurt aan Gelderland, een provincie met een zeer gevarieerd landschap. Er staan zoveel bijzondere bomen (de oudste, dikste, hoogste) in Gelderland dat besloten is om bij uitzondering een provinciale Top 15 te presenteren. De meest bijzondere bomen per provincie worden gekozen op basis van criteria als schoonheid, omvang, soort, een ‘bijzonder verhaal’, enzovoort.

Belangrijke eis is ook dat ze zichtbaar moeten zijn voor iedereen. De Bomenstichting wil met deze Top 15 aandacht vragen voor de bijzondere plaats van bomen in onze natuur en cultuur. Foto’s en korte beschrijvingen van de Top 15 bomen van Gelderland zijn te vinden op www.bomenstichting.nl (nieuws).